RAL

RAL, Avrupa ülkelerinde kullanılan standart renk tanımlama sistemidir. RAL, 1925 yılında bulunmuştur ve o tarihten günümüze Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde renkleri tanımlamak için kullanılmıştır. RAL, Almanca’da Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır, Türkçe karşılığı Devlet Teslimat Şartları Komisyonu’dur.

RAL
07.03.2019
2.081
A+
A-

RAL, Avrupa ülkelerinde kullanılan standart renk tanımlama sistemidir. RAL, Almanca‘da Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır, Türkçe karşılığı Devlet Teslimat Şartları Komisyonu‘dur.

RAL, 1925 yılında bulunmuştur ve o tarihten günümüze Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde renkleri tanımlamak için kullanılmıştır. RAL kodları ülkemizde de kullanılmaktadır.

Klasik RAL kodları başlangıçta sadece 40 farklı renkten oluşuyordu. Daha sonra sayısı 213‘e yükselmiştir.

Klasik RAL kodları, dört haneli sayılarla tanımlanmaktadır. Rengi belirten dört haneli sayı RAL kelimesinden sonra yazılır. Örneğin; RAL 1012, RAL 2008, RAL 3001 gibi.

Sayısal değerin ilk hanesi rengin sınıfını belirtmektedir. İlk hanede; 1: sarı, 2: turuncu, 3: kırmızı, 4: mor, 5: mavi, 6: yeşil, 7: gri, 8: kahverengi ve 9: beyaz ve siyah tonları için kullanılır. Kalan 3 hane, belirtilen rengin diğer tonlarını tanımlamak için kullanılır.

Bir örnekle açıklamak gerekirse; Türk bayrağındaki kırmızı rengin RAL kodu; RAL 3020 olarak kabul edilebilir. RAL 3020 kodlu renk, trafik kırmızısı olarak bilinir. Burada ilk hane rengin kırmızı olduğunu belirtirken sonraki haneler kırmızının tonlarını tanımlamaktadır. Bu değer yerine RAL 3015 kullanılsaydı renk açık pembe olacaktı veya RAL 3005 kullanılsaydı renk kırmızının daha koyu bir tonu olan şarap kırmızısı olacaktı.

İnşaat, mimari, üretim, otomotiv ve yol güvenliği endüstrilerinde renkleri tanımlamak için RAL kodları sıkça kullanılmaktadır. Aydınlatma endüstrisinde ise RAL kodları, aydınlatma armatürünün gövde rengini ve aydınlatma direğinin rengini belirtmek için kullanılır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.