MAXXI: Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi

Eski Montello askeri kışlaları bölgesinde Roma’nın Flaminio semtinde bulunan MAXXI, Zaha Hadid’in başyapıtlarından biridir. Binanın iki önemli unsuru olan beton duvarlar ve güneş ışığı, yapay ışık ve çevre kontrolünü filtreleme sistemlerinden oluşan şeffaf çatı sade ama heykelsi bir yapı meydana getiriyor.

MAXXI: Ulusal 21. Yüzyıl Sanatları Müzesi
08.02.2020
1.122
A+
A-

Eski Montello askeri kışlaları bölgesinde Roma‘nın Flaminio semtinde bulunan MAXXI, Zaha Hadid’in başyapıtlarından biridir.

MAXXI, iki müzeye, bir oditoryuma, kütüphaneye ve medya kütüphanesine, kitapçıya ve kafeteryaya, geçici sergi alanlarına, açık alanlara, canlı etkinliklere ve ticari etkinliklere, laboratuvarlara ve çalışma ve eğlence mekanlarına ev sahipliği yapan bir şehir kompleksidir.

Binanın mimarisi, Zaha Hadid eserlerinde çok aşina olduğumuz akışkan ve kıvrımlı şekillerden oluşuyor.

Binanın iki önemli unsuru olan beton duvarlar ve güneş ışığı, yapay ışık ve çevre kontrolünü filtreleme sistemlerinden oluşan şeffaf çatı sade ama heykelsi bir yapı meydana getiriyor.

Aydınlatma tasarımında, doğal ışığın maksimum seviyede bina içine girmesini sağlamak amaçlanıyor. Homojen genel aydınlatma, bir aydınlatma yönetim sistemi tarafından kontrol edilen doğal ve yapay ışığın birleşimi ile yaratılıyor. Gün boyunca, galerilerin birçoğu, uygun aydınlatma taleplerini sağlamak için titizlikle kontrol edilen doğal ışıkla aydınlatılıyor.

Tavan raylarına monte edilen ray spot aydınlatma armatürleri heykellerin vurgu aydınlatması için kullanılırken, ışıklı gergi tavan tavanlarda ve siyah metal merdivenlerin altında ışık bantları olarak kullanılıyor.

Ayrıca, merdiven korkulukları boyunca gizli ışık bantları beton duvarlarda hoş bir yüzen ışık efekti oluşturuyor.

Peyzaj aydınlatmasında ise, zemine gömme asimetrik aydınlatma armatürleri binanın etrafındaki yaya yollarının aydınlatmasında kullanılırken, yine benzer armatürler ile katmanlı yapıların alt kısımlarını aydınlatıyor.

Ana binadan öne doğru çıkan kütle ise, tabanında kullanılan gizli ışık sayesinde binadan bağımsız bir görünüş  kazanıyor.

Binanın yapım zamanlarında, bina içinde ve dışına floresan ve metal halide ışık kaynakları kullanılmıştır. Bugün ise LED ve teknolojileri bu ampullerin yerini almış durumdadır.

MAXII müzesi, gündüz takdire şayan bir mimari bir yapıttır. Ancak gece boyunca mimariyle tamamen uyumlu bir aydınlatmanın yarattığı tüm gölgeler ve kontratlar sayesinde çok daha etkileyici bir hal almaktadır.

Mimar: Zaha Hadid
Alan: 27,000 m²
Yıl: 2009

Kaynaklar:
https://archello.com/project/maxxi-museum
https://www.zumtobel.com/media/downloads/PR-ZT-MAXXI_UK.pdf
https://www.bega.com/en/references/maxxi-national-museum-rome/
https://www.zaha-hadid.com/architecture/maxxi/
http://www.giaequation.co.uk/cultural/57-the-maxxi-rome
https://www.maxxi.art/en/

Ayşe Dilay Özkiper, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin ardından eğitimine İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünde devam etmiştir. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde aldığı işletme eğitiminin yanı sıra, aydınlatma tasarımı ve tekniği konularında çeşitli eğitimlere katılmıştır. Bugüne kadar olan 29 yıllık meslek hayatının son 20 yılını mimari aydınlatma alanında geçiren Özkiper, halen aydınlatma tasarımcısı ve danışman olarak kariyerini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.