LiDAR

LiDAR, Türkçe’de “Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini” anlamına gelen “Light Detection And Ranging” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. LiDAR, lazer ışığı kullanarak nesnelerin uzaklığını tespit etmeye yarayan gelişmiş bir teknolojidir.

LiDAR
22.06.2020
864
A+
A-

LiDAR, Türkçe’de “Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini” anlamına gelen “Light Detection And Ranging” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. LiDAR, lazer ışığı kullanarak nesnelerin uzaklığını tespit etmeye yarayan gelişmiş bir teknolojidir.

Lazer ışını bir darbe şeklinde nesneye gönderilir ve yansıyarak geri dönmesi beklenir. Gönderilme zamanı ile geri dönme zamanı arasındaki fark alınarak uzaklık hesaplanır. Geri dönen ışığın tespiti için yüksek hassasiyetli sensör kullanılır.

LiDAR teknolojisinde uzaklığı hesaplamak için aşağıdaki formül kullanılır.

D: Mesafe
c: Işık hızı
t: Gönderilen ve alınan sinyal arasında geçen süre

Standart kameralar 2 boyutlu görüntüleme yapar. 2 boyutlu görüntü üzerinde ölçüm yapmak mümkün değildir. LiDAR, kameralardan çok daha az enerji harcayarak çevrenin 3 boyutlu görüntüsünü çıkartabilir.

Kameralarla görüntüleme yapmak için ortamda aydınlatma veya kızılötesi ışığa ihtiyaç duyulur. LiDAR‘ın kendisi bir ışık kaynağı olduğundan çalışması için ortamın aydınlık olması gerekmez.

LiDAR‘ın öne çıkan kullanım alanlarından bir tanesi otonom araçlardır. LiDAR, otonom araçların adeta gözü gibidir. Araçlar üzerine yerleştirilen LiDAR sensörleri çevreye ışık fotonları gönderilir. Fotonlar çevredeki araçlara, yayalara veya objelere çarparak geri döner. Bu sayede çevredeki tüm unsurların konumu ve uzaklığı tespit edilebilir.

Geçmişten beri kullanılan klasik radar, ölçüm için radyo dalgalarını kullanır ve LiDAR’dan çok daha ucuzdur. Ancak LiDAR, daha yüksek doğrulukta ölçüm yapma ve daha küçük objeleri algılama yeteneğine sahiptir.

LiDAR teknolojisinde göz için tehlike yaratmayan lazer ışınları kullanılır. LiDAR teknolojisi etkileşime girdiği herhangi bir nesnenin x, y, z koordinatlarını çıkartabilir.

LiDAR, inşaat, güç iletimi, madencilik, arkeoloji, ulaşım, savunma ve havacılık gibi endüstrilerde kullanılmaktadır.

Polis araçlarında da hız tespiti için LiDAR teknolojisi kullanılmaktadır. Hareketli veya sabit radar aracından belirli bir doğrultuda lazer atımı yapılır ve geri dönen sinyaller ölçülerek araçların hızı tespit edilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.