LED Işıklar Uykumuzu Etkiler Mi?

LED ışıklar, uzun ömürlü olması, enerji tüketimini düşürmesi ve esnek uygulama imkanları sayesine neredeyse her yerde kullanılmaktadır. Sokaklarda, şehir aydınlatmalarında, ticari yapılarda, iş yerlerinde görmeye alışık olduğumuz LED’ler artık evlerimize hatta yatak odalarımıza kadar girdi. Peki LED ışıklar uyku kalitemizi nasıl etkiler?

LED Işıklar Uykumuzu Etkiler Mi?
18.07.2020
1.556
A+
A-

LED ışıklar, uzun ömürlü olması, enerji tüketimini düşürmesi ve esnek uygulama imkanları sayesine neredeyse her yerde kullanılmaktadır. LED ışıkların pek çok faydası olmasına rağmen uyku düzeni üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Yorucu bir günün sonunda dinlendirici bir uykuya ihtiyaç duyarız. Bu uyku için de en iyi ortam yatak odasıdır. Yatak odanızı LED ışıklarla aydınlatmasanız bile, pencerenizden şehir aydınlatmalarının parlak ve renkli ışığı içeri girebilir.

Sokaklarda, şehir aydınlatmalarında, ticari yapılarda, iş yerlerinde görmeye alışık olduğumuz LED‘ler artık evlerimize hatta yatak odalarımıza kadar girdi. Peki LED ışıklar uyku kalitemizi nasıl etkiler?

Vücudun biyolojik saati, çevrede maruz kaldığımız ışık miktarıyla belirlenen bir ritimde çalışır. Buna sirkadiyen ritim denir. Sirkadiyen ritim metaboloizmaya, beslenmeye, beyin aktivitelerine ve buna bağlı olarak uykuya doğrudan etki eder.

İnsan beyni, karanlık olduğunda uyumaya, aydınlık olduğunda uyanmaya programlanmıştır. Gece olduğunda, gözler aracılığıyla beyne bilgi gönderilir ve vücut uyku hormonlarını salgılamaya başlar. Gündüz olduğunda ise, ışık gözler tarafından algılanır ve beyne sinyal gönderilir. Vücut, ısınmaya ve uyanmaya teşvik eden hormonları salgılamaya başlar.

Önceleri yalnızca güneş ışığına göre uyku düzeni belirlenirken, yapay ışıkların keşfedilmesiyle bu süreç baştan aşağı değişmeye başlamıştır.

Evlerimizde LED aydınlatmalar kullanmasak bile gün boyunca bilgisayar, televizyon ve akıllı telefonlar ile LED ışığa maruz kalıyoruz. LED aydınlatmada en büyük problem ışığın mavi dalga boyunda baskın olmasıdır. Yani yüksek oranda mavi ışık içermesidir. LED’in ışık rengi beyaz da olsa, yüksek oranda mavi ışığı içermektedir.

Mavi ışığa uzun süreli maruz kalmak, uyku hormonu (melatonin) üretimini ciddi oranda azaltmaktadır. Bu durumda uyku kalitesinin azaldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Modern dünyada yapay ışıklardan tamamen vazgeçmek mümkün değildir. Ancak LED ışıklar ve diğer yapay ışık kaynaklarının olumsuz etkilerinden korunmak için bazı önlemler alabilirsiniz.

Evinizde dinlenme alanlarının aydınlatmasında sıcak renkler (sarıya yakın) tercih edebilirsiniz. Yatmadan bir ya da iki saat önce aydınlatmaların parlaklığını azaltabilir veya tamamen kapatabilirsiniz. Evinize pencerelerden giren yapay ışığı kontrol etmek için karartma perdeleri kullanabilirsiniz.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.