LED Ampuller Neden Yanıp Söner?

LED ampullerin kullanımı sırasında ışıkta kararma, parlama ya da titreme görülebilir. Şebeke gerilimindeki dalgalanma LED ampullerin yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin sebebi olabilir. Bu sorunun diğer sebebi de düşük kaliteli LED ampul kullanılmasıdır.

LED Ampuller Neden Yanıp Söner?
04.01.2022
21.428
A+
A-

LED ampullerin kullanımı sırasında ışıkta kararma, parlama ya da titreme görülebilir. Şebeke gerilimindeki dalgalanma LED ampullerin yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin sebebi olabilir. Bu sorunun diğer sebebi de düşük kaliteli LED ampul kullanılmasıdır.

LED’ler doğru akımla çalışan elektronik cihazlardır. Evlerde kullanılan şebeke gerilimi ise alternatif akımdır. Şebeke geriliminin alternatif akımdan doğru akıma dönüştürülmesi ve LED’ler için uygun olan gerilim seviyesinde düşürülmesi için bir elektronik sürücüye ihtiyaç duyulur. LED’lerin çalışması için gerekli olan bu sürücü LED ampulün gövdesi içerisinde LED’lerin hemen arkasında yer alır.

LED sürücünün görevi LED’ler için uygun gerilim ve akımı sağlamak, LED’leri giriş gerilimindeki dalgalanmalardan korumaktır. LED sürücü, belirli bir gerilim aralığında çıkışı etkilemeden çalışmaya devam edebilir. Örneğin; 220 V şebeke gerilimiyle çalışmak üzere tasarlanmış bir LED ampul, 100-240 V gerilim aralığında sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Diğer bir deyişle şebeke gerilimi 220 V’tan 150 V seviyesine düştüğünde LED’lerin parlaklığında bir değişim hissedilmeyecektir.

Evlerde aydınlatmaların dışında çok sayıda elektrikli cihaz bulunmaktadır. Bu cihazların gücü, aydınlatmalara göre oldukça yüksektir. Örneğin; bir odayı aydınlatmak için 10 W güçteki LED ampul yeterli olur. Bir su ısıtıcısı ise ortalama 2.000 W güç tüketimine sahiptir. Bir çamaşır makinesi 800 W, bulaşık makinesi 1.800 W, ütü 3.000 W güç tüketimine sahip olabilir.

Evdeki diğer elektrik yükleri açılıp kapandığında gerilim seviyesinde bir değişiklik yaratır. Gerilimin değişmesi, LED ışıkların kararmasına, parlamasına ya da titriyor gibi görünmesine neden olabilir. Bazen evin dışındaki cihazlar da şebeke gerilimini etkileyebilir. Örneğin; asansörlü bir apartmanda asansör çalıştığında tüm binada gerilim düşüşü görülebilir.

Gerilim dalgalanması, elektrik şebekesinin sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Kırsal bölgelerde şehir merkezlerinde görüldüğünden daha yüksek bir dalgalanma olabilir.

Normal koşullarda şebeke gerilimindeki dalgalanma kabul edilebilir seviyededir. Tüm elektrikli cihazlarda olduğu gibi LED ampuller de belirli bir aralıkta gerilim dalgalanmalarını tolere edebilir. Bu noktada LED ampul içerisinde kullanılan LED sürücünün girişi gerilim aralığı önem kazanmaktadır.

LED ampul seçimi yaparken ürünün teknik özelliklerinde belirtilen gerilim aralığı kontrol edilmelidir. Şebeke gerilimindeki dalgalanma bu aralığın içinde kalıyorsa yukarıda bahsedilen olumsuz etkiler görülmeyecektir.

Şebeke geriliminde yüksek miktarda bir dalgalanma varsa bu yalnızca aydınlatma cihazları değil diğer cihazlar için de tehlikelidir. Bu tür bölgelerde voltaj regülatörü adı verilen koruyucu cihazlar kullanılmalıdır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. RENGİN ÜNVER dedi ki:

    VOLTAJ REGÜLATÖRÜ YERİNE, GERİLİM DÜZENLEYİCİSİ KULLANILMALI

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Rengin Hocam, değerli katkılarınız için teşekkür ederim.

  2. S.Karakoç dedi ki:

    Faydalı bir makale.Teşekkürler.