Kırmızı ve Mavi Işığın Bitkiler Üzerindeki Etkileri

Bitki yetiştiriciliği konusundaki bilgi ve tecrübe eksikliği, konu hakkında çelişkili ifadelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aslında bitkilerin ışığa nasıl tepki verdiği ve ışığın bitki büyümesini nasıl etkilediği oldukça basit bir konudur. Doğru ışık kullanıldığında mevsimlere bağlı kalmadan, en soğuk kış günlerinde bile pek çok çeşit sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür.

Kırmızı ve Mavi Işığın Bitkiler Üzerindeki Etkileri
21.02.2021
5.972
A+
A-

Bitki yetiştiriciliği konusundaki bilgi ve tecrübe eksikliği, konu hakkında çelişkili ifadelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aslında bitkilerin ışığa nasıl tepki verdiği ve ışığın bitki büyümesini nasıl etkilediği oldukça basit bir konudur.

Güneşten gelen ve beyaz olarak algıladığımız ışık aslında farklı renklerin bir karışımıdır. Işığın üç ana rengi kırmızı, mavi ve yeşildir.

İç mekân bitki yetiştiriciliğinde hangi rengin daha iyi olduğu ile ilgili net bir cevap vermek mümkün değildir. Bitkiler hem kırmızı hem de mavi ışığa ihtiyaç duyar. Her iki ışığın da bitkiler üzerinde farklı etkileri vardır.

Bitkilerin birçoğu yeşil renkte görünür. Bunun sebebi yapraklarının yeşil ışığı büyük oranda yansıtmalarıdır. Bitkiden yansıyan yeşil ışık gözümüze ulaşır ve onu yeşil olarak görmemizi sağlar.

Bitkilerin yaprakları genellikle kırmızı veya mavi görünmez. Bunun sebebi ise ışık spektrumunun bu kısımlarını emmesidir. Diğer bir deyişle bitkiler, mavi ve kırmızı ışığı yansıtmak yerine soğurarak bu enerjiyi büyümek için kullanır.

Kırmızı ışık, temel olarak bitkinin çiçeklenmesinden ve meyve üretiminden sorumludur. Bitkinin tohum çimlenmesi, kök büyümesi ve soğan gelişimi için de kırmızı ışığa ihtiyaç duyulur. Bitkinin gelişimini desteklemek, meyvenin tadını iyileştirmek için 600-700 nm dalga boyu aralığında kırmızı ışık kullanılmaktadır.

Mavi ışık, bitkilerde klorofil (fotosentez olayının meydana gelmesini sağlayan en aktif pigment) üretimini sağlar. Bol miktarda mavi ışık alan bitkiler, güçlü, dayanıklı ve sağlıklı bir gövde ve yapraklara sahip olacaktır. Bitkinin gövde ve yeşil yaprak gelişimini desteklemek için 400-500 nm dalga boyu aralığında mavi ışık kullanılmaktadır.

Dış mekân bitkileri, doğal ışık altında hem kırmızı hem de mavi ışığı yeterli miktarda alabilir. İç mekanlarda ise renk spektrumunun belirli bölümlerinde eksiklikler olabilir. Bitkinin gövdesi ve yaprakları gövdeye bağlayan kısımları çok uzunsa, yaprakları yeşil rengini kaybediyorsa yeterince mavi ışık almıyor demektir. Bitki, zamanı geldiğinde çiçek açmıyorsa muhtemelen kırmızı ışıktan yoksundur.

Kırmızı ve mavi ışık için farklı lambalar kullanılabileceği gibi, kırmızı ve mavi ışığı bir arada sunan özel bitki yetiştirme ışıkları da kullanılabilir. Doğru ışık kullanıldığında mevsimlere bağlı kalmadan, en soğuk kış günlerinde bile pek çok çeşit sebze ve meyve yetiştirmek mümkündür.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.