Elektriksiz Aydınlatma Mümkün Mü?

Elektriksiz aydınlatma sizin için elektrik faturasının azalması anlamına gelebilir. Elektriğe erişimi olmayan bölgelerde yaşayanlar için ise tam anlamıyla hayatın devam etmesini ifade ediyor. Kolombiyalı tasarımcı Miguel Mojica, küçük yaştayken ülkesinden ayrıldı ama onlara sırtını dönmedi. Kolombiya’daki Wayúu topluluğunu ışığa kavuşturmak için tuzlu suyla çalışan Waterlight’ı tasarladı.

Elektriksiz Aydınlatma Mümkün Mü?
24.03.2022
3.594
A+
A-

Elektriksiz aydınlatma sizin için elektrik faturasının azalması anlamına gelebilir. Elektriğe erişimi olmayan bölgelerde yaşayanlar için ise tam anlamıyla hayatın devam etmesini ifade ediyor. Kolombiyalı tasarımcı Miguel Mojica, küçük yaştayken ülkesinden ayrıldı ama onlara sırtını dönmedi. Kolombiya’daki Wayúu topluluğunu ışığa kavuşturmak için tuzlu suyla çalışan Waterlight‘ı tasarladı.

Valensiya’da yaşayan Kolombiyalı tasarımcı Miguel Mojica, yenilenebilir enerji şirketi E-dina ve pazarlama danışmanı Wunderman Thompson Colombia ile iş birliği yaparak sadece yarım litre tuzlu su kullanarak 45 gün boyunca ışık üreten bir lamba tasarladı.

Waterlight isimli lamba, uluslararası yaratıcılık festivali Cannes Lions 2021’de üç ödül birden kazandı.

Waterlight lambası, elektrik enerjisini tuzlu suyun iyonlaşmasından sağlıyor. Tuzlu sudan oluşan elektrolit, lambanın içindeki magnezyum ve bakır plakalarla reaksiyona girerek elektrik enerjisi üretiyor. Bu işlem, yarım litre su ile 45 gün boyunca ışık üretmeyi, üretilen temiz ve yenilenebilir enerji ile telefon ve pilleri şarj etmeyi mümkün kılıyor. Waterlight, acil durumlarda idrarla da doldurulabilir.

Waterlight’ın üstünde iyonizasyon sırasında oluşan hidrojen gazının dışarı atılması için delikli bir kapak bulunuyor. Tuz parçacıkları buharlaştıktan sonra kalan su, yıkama veya temizlik için tekrar kullanılabiliyor.

Waterlight, 5.600 saat çalışacak şekilde tasarlandı ve bu da günlük 5 saat çalıştırıldığı düşünüldüğünde 3 yıllık kullanıma eşittir.

Miguel Mojica yaptığı açıklamada “Dünya çapında elektriğe erişimi olmayan yaklaşık 840 milyon insan var. Waterlight projesi Kolombiya’daki Wayúu topluluğunun hayatını aydınlatmak, La Guajira’ya ışık tutmak ve aynı zamanda herhangi bir eve ulaşmak için ortaya çıktı. Buradaki insanların ışığa ihtiyacı var ama elektriğe erişimi yok. Ülkem Kolombiya’dan uzaktayım ama bunun bir fırsat olduğunu hissettim. Waterlight bu şekilde gerçek çevreye uyum sağlayan, sosyal ve sürdürülebilir yaklaşıma sahip bir tasarım haline geldi.” ifadelerine yer verdi.

Güneş enerjili lambalara daha güvenilir bir alternatif olarak öne çıkan Waterlight, Wayúu topluluğunun geleneksel sanatından ilham alarak tamamen geri dönüştürülebilir ve dayanıklı malzemelerden üretildi.

Milyarlarca insanın elektriğe erişimi olmadığı düşünüldüğünde dünyanın temiz enerji devrimine ihtiyacı olduğu açıktır. Elektriksiz aydınlatmayı mümkün kılan Waterlight ve benzeri girişimler, kırsal toplulukları ışıkla buluşturabilir.

Aydınlatma Araştırma Merkezi

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.