AutoCAD’in En İyi Ücretsiz Alternatifi Nedir?

AutoCAD, mühendis, mimar ve proje uzmanlarının genellikle 2 boyutlu çizimler oluşturma için kullandığı programdır. AutoCAD uygulamasını kullanmak için her yıl 15.000 TL’ye yakın abonelik ücreti ödemek gerekir. AutoCAD kullananların kolayca alışabileceği en iyi ücretsiz alternatif hangisidir?

AutoCAD’in En İyi Ücretsiz Alternatifi Nedir?
25.12.2020
11.650
A+
A-

AutoCAD, mühendis, mimar ve proje uzmanlarının genellikle 2 boyutlu çizimler oluşturma için kullandığı programdır. AutoCAD uygulamasını kullanmak için her yıl 15.000 TL‘ye yakın abonelik ücreti ödemek gerekir. AutoCAD‘in yüksek abonelik ücretleri sebebiyle pek çok ücretsiz alternatif geliştirilmiştir. AutoCAD kullananların kolayca alışabileceği en iyi ücretsiz alternatif hangisidir?

Diğer Autodesk yazılımlarında olduğu gibi AutoCAD‘in de kalıcı (ömür boyu) lisans satışları 31 Ocak 2016 son buldu. Bu tarihten önce kalıcı lisans satın alanlar lisanslarına sahip olmaya ve kullanım haklarından faydalanmaya devam ediyor.

Artık yalnızca üç aylık, yıllık veya çok yıllık (2 ve 3 yıllık) abonelik anlaşmalarıyla AutoCAD kullanılabiliyor. Autodesk, bu abonelik modelini “kolaylaştırılmış müşteri deneyimi” ve “daha düşük giriş maliyeti” olarak tanımlasa da AutoCAD kullanıcıları aynı görüşe sahip görünmüyor. Çünkü bugünlerde yıllık abonelik ücreti olarak listelenen ücretlerle daha önceden programa ömür boyu sahip olmak mümkündü.

Yeni abonelik modelinde programı kullanabilmek için her yıl ücret ödemek gerekiyor. 2 boyutlu taslak çizim, çizimler ve belgeler, 3 boyutlu modelleme ve görselleştirme için kullanılan temel AutoCAD paketinin yıllık abonelik ücreti KDV dahil 14.838 TL olarak listeleniyor.

AutoCAD’in yaygın olarak kullanılan ücretsiz alternatifleri; FreeCAD, LibreCAD, SketchUp, OpenSCAD, BRL-CAD, SolveSpace, QCAD, Open CASCADE, pCon.planner, Shapr3D ve progeCAD Smart‘tır.

AutoCAD’in ücretsiz pek çok alternatifi olsa da LibreCAD, Windows, MAC ve Linux ortamlarında çalışabilen açık kaynak kodlu ücretsiz CAD programı olarak öne çıkıyor. LibreCAD, AutoCAD formatları olan DXF ve DWG dosyalarını desteklemektedir. Bu dosyaları açabilir, düzenleyebilir ve DXF formatında kaydedebilirsiniz.

Hafif ve hızlı bir program olan LibreCAD, 2 boyutlu çizimler hazırlamak için idealdir ve AutoCAD kullanmayı biliyorsanız kolayca alışabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantı aracılığıyla SourceForge sunucularından LibreCAD’in en güncel sürümünü indirebilirsiniz. Kurulum dosyası yaklaşık 28 MB boyuta sahiptir.

https://sourceforge.net/projects/librecad/files/latest/download

Eğer AutoCAD arayüzünün alışılmış görüntüsü dışında çalışamıyorsanız ücretli alternatiflere yönelmek gerekebilir. GStarCAD ve ZWCAD programlarının kullanıcı arayüzü, menü yerleşimleri ve butonları AutoCAD ile neredeyse aynıdır. Her iki program da AutoCAD’in tüm sürümleriyle uyumlu olarak çalışmaktadır. GStarCAD programının kalıcı lisans ücreti 15372 TL‘dir. ZWCAD‘in ömür boyu lisansı ise 30772 TL satış fiyatına sahiptir.

LibreCAD hakkındaki görüşlerinizi ve diğer alternatif önerilerinizi yorum bölümü aracılığıyla bize iletebilirsiniz.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 9 Yorum
  1. Erdal Erdoğan dedi ki:

    Ilk defa 3 ay önce autocad yerine Gstarcad kullanmaya başladım. Arayüz autocad ile birebir aynı. Alt sekmeler kisayol komutlarda dahil. Arada kalite farkı az da olsa var. Ama ücret autocatin yıllık ücretinden daha az ve sınırsız ise tercih edilebilir.
    Yazılımda tekellestigini zannederek bunu yapanlar birgün yanlış yaptığını anlayıp eski sisteme döndüklerinde geç olacak.

  2. Yusuf Özen dedi ki:

    Gstarcad iyi program üstelik ömür boyu lisans veriyor.

  3. Cüneyt Selçuk Güngör dedi ki:

    Hemen deniyorum, bu tekeli kirmak lazim.

  4. Ali Kara dedi ki:

    Bu tip alternatif yazılımlara yönelik testler çok değerli. Tebrik eder, devamını dilerim Emre’cigim. 2010’larda bizde RF tasarım için kullandığımız yazılımın yıllık abonelik sistemine geçmesi ile alternatife geçmiştik. Zaten alternatif yazılımda büyüdü hızlıca hemen ardından. Bazı alanlarda belli yazılımlar monopole dönüşüyor. Alternatiflere, yetenekleri kısıtlı da olsa, özellikle açık kaynak- ücretsiz (veya temsili abonelik ücretli) yazılımlara destek olmak şart. Yoksa bir süre sonra tümden bağımlı olmak dışında seçenek kalmıyor.

  5. Gökhan Koç dedi ki:

    Benim tavsiyem Gstarcad. Hala kalıcı lisans olması ve arayuzunun bire bir autocadle uyumlu olması çok büyük avantaj. Yaklaşık 3 yıl kadar deneyimleme fırsatım oldu. Arada sacmalasa da tam bir F/P ürünü bence.

  6. Sabri ÇELİK dedi ki:

    Autocad’in altertenatifi olarak, kesinlikle Zwcad diyorum. Çinliler bire bir kopyalayıp ilave özellikler katmışlar. Autocad yazan yerde Zwcad yazıyor sadece. Acad.pgp yerine zwcad.pgp yani.

  7. Ahmet Melih Dinekli dedi ki:

    BricsCad tavsiye ediyorum. Kalıcı lisans seçeneği mevcut ve gayet iyi performanslı çalışıyor.

  8. Muhtar Tarık Fancı dedi ki:

    Ben ALCAD kullanıyorum. Aynı komutlarla çalışıyor arayüzü de çok benziyor. Kalıcı lisans fiyatı Autocadin yıllık fiyatının neredeyse çeyreği 🙂

  9. SezerSeymen dedi ki:

    4MCAD yazılımı 3 pakete sahip şu anlık güncel fiyatları ömür boyu lisans 1750 TL + KDV’den başlıyor. En üst paketi pdf’i dwg’ye dönüştürüyor. 3D komutları kütüphaneleri mevcut 3250 TL + KDV ve çok performanslı urun. Çok referansa sahip.