Diş Kliniği Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Diş kliniğinde aydınlatma, diş hekiminin iyi görme koşullarını sağlamalı bunun yanında hastaya kendini rahat hissettirmelidir. Bir diş hekimine yolu düşen hasta tedaviden korkabilir, gergin olabilir. Hastayı rahatlatmak, güven duygusunu geliştirmek ve sakinleştirmek için ışık en iyi şekilde kullanılmalıdır.

Diş Kliniği Aydınlatması Nasıl Yapılır?
13.04.2018
1.386
A+
A-

Aydınlatma, davetkar bir ortam oluşturmak için iyi bir araçtır. Diş kliniğinde aydınlatma, diş hekiminin iyi görme koşullarını sağlamalı bunun yanında hastaya kendini rahat hissettirmelidir.

Bir diş hekimine yolu düşen hasta tedaviden korkabilir, gergin olabilir. Hastayı rahatlatmak, güven duygusunu geliştirmek ve sakinleştirmek için ışık en iyi şekilde kullanılmalıdır.

Ulusal ve uluslararası standartlar diş kliniklerinde optimum aydınlatma için faydalı öneriler getirmektedir. EN 12464, çalışma yerlerinin aydınlatılmasıyla ilgili tanımları net bir şekilde yapmaktadır.

Diş kliniğinde genelinde 500 lüks aydınlatma seviyesi, muayene ve tedavi odasında 1000 lüks, operasyon sandalyesinde ise 10000 lüks aydınlatma seviyesi önerilmektedir.

Bu alanlarda genellikle beyaz, 3500 K – 4500 K renk sıcaklığında ışık kaynakları kullanılmaktadır. Renksel geriverim indeksinin 90’dan büyük olması önerilmektedir.

Diş kliniğinde aydınlatma, ortam aydınlatması ve görev aydınlatması olarak iki kategoriye ayrılabilir. Operasyon ışığı da görev aydınlatması içerisinde değerlendirilir.

Genel aydınlatma, klasik şekilde tavana gömme armatürlerin uygun sayıda yerleştirilmesiyle sağlanabilir. Buna ek olarak, koridor ve bekleme salonlarında tavana gömme spot ışıklarla farklı bir aydınlatma etkisi yaratabilir.

Bu alanlarda aydınlatmanın homojen olması da son derece önemlidir, çok aydınlık ve çok karanlık bölgelerin oluşması hastaları rahatsız edebilir. Bu yüzden yönlendirilmiş ışık yerine daha yumuşak ışık dağılımı sağlayan aydınlatma elemanlarının kullanılması tavsiye edilir.

Operasyon ışığı ise temel olarak yüksek ışık şiddetinde olmalı, ışık şiddeti farklı seviyelerde ayarlanmalı, yüksek renksel geriverim indeksine sahip olmalı, her açıda hareket edebilir yapıda olmalı, hastayı veya doktoru rahatsız edecek derecede ısı yaymamalıdır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.