Emre Yılmaz TÜM YAZILAR

TS EN 61347 Lamba Kontrol Düzeni Standardı
Lamba kontrol donanımlarının genel ve güvenlik gereksinimleri, IEC 61347 uluslararası standardı ile tanımlanmıştır. LED sürücü, floresan balast, AC-DC dönüştürücü gibi çeşitli lamba kontrol ekipmanları bu standarda göre test edilmektedir. IEC 61347 standardı ülkemizde TS EN 61347 standart numarası ile uygulanmaktadır.

Kandela ve Lümen Birimleri Arasında Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Kandela, belirli bir yönde yayılan birim katı açı başına noktasal ışık gücüdür. Lümen ise belirli bir kaynaktan yayılan toplam görünür ışığın miktarıdır. Kandela ve lümen birbirleriyle ilişkili kavramlardır. Kandela ve lümen birimleri arasında dönüşüm yapabilmek için ışık kaynağının ışığı nasıl dağıttığı bilinmelidir.

Dim Edilebilir Nedir?
Aydınlatma endüstrisinde ışık parlaklığının kontrol edilebildiği lambalara dim edilebilir denir. İngilizce dim kelimesinin anlamı karartmak veya loşlaştırmaktır. Dim edilebilir lambalar, aydınlatma seviyesinin kontrol edilmesini, alanın görsel görünümünün değiştirilmesini ve enerji tasarrufu sağlanmasını mümkün kılar.

LED’in Mucidi Japon Fizikçi Isamu Akasaki Öldü
Meijo Üniversitesi Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyanın ilk verimli mavi LED’lerini icat ettiği için 2014 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan fizikçi Isamu Akasaki’nin öldüğünü duyurdu. Akasaki, 1997 yılında Japon hükümeti tarafından akademik ve sanatsal gelişmelere katkıda bulunanlara verilen Mor Kurdeleli Madalya ile onurlandırılmıştı.

Aydınlatma Etkinlikleri (Fuar, Konferans ve Ödül Töreni) Süresiz Olarak Ertelendi
LuxLive, Lux Awards ve Lighting Design Awards organizatörü Clarion Events, tüm etkinliklerin süresiz olarak ertelendiğini duyurdu. Organizasyon şirketi, günümüz koşullarında geleneksel büyük ticaret fuarı modelinin sektörün ihtiyaçlarını karşılamayacağına inanıyor.

Beyaz Işığın Zararları Nelerdir?
Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar. Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler.

Elektrik Mühendisleri Odası’na Kayıt Zorunlu Mu?
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyelerinin bir kısmı kendi isteğiyle diğer kısmı ise işyerlerinin talebi doğrultusunda odaya kaydolmaktadır. Odaya bir kez kaydolduktan sonra kayıt sildirmek oldukça zor bir işlemdir. Kayıt silme işlemi yapılmadığı için oda faaliyetlerinden yararlanılmasa bile sürekli olarak aidat borcu birikmektedir.

TÜBİTAK Projelerinde Kabul Oranı Nedir?
TÜBİTAK proje çağrılarına başvuru yaptıktan sonra değerlendirme süreci başlamakta ve sonucunda projenin desteklenmesine ya da reddedilmesine karar verilmektedir. TÜBİTAK’ın destek programlarına her yıl yüzlerce başvuru yapılmaktadır. Projelerden kaç tanesinin kabul edildiğini (desteklendiğini) merak ediyor musunuz?

Isı ve Sıcaklık Arasındaki Fark Nedir?
Bir şeyi ısıttığınızda sıcaklığının yükseldiğini fark edersiniz. Bu size ısı ve sıcaklığın aynı şey olduğunu düşündürebilir. Bu yanılgı nedeniyle ısı ve sıcaklık kavramları çoğunlukla birbirleri yerine kullanılır. İki kavram birbiriyle ilişkili olsa da aynı değildir. Bu nedenle iki kavram arasındaki farklı bilmek çok önemlidir.

Küre Ölçümü
Küre ölçümü, bütünleştirme küresi adı verilen laboratuvar ekipmanı yardımıyla yapılır. Küre ölçümü, aydınlatma elemanının toplam ışık akısı, gücü, ışık verimi, renk sıcaklığı, dalga boyu gibi fotometrik ve elektriksel performans değerlerinin ölçülmesini sağlar.

Antalya’daki Falezleri Aydınlatma Projesi Durduruldu
Antalya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde şehrin meşhur falezlerini aydınlatacağını duyurmuş ve bazı proje görselleri paylaşmıştı. Sosyal medya kullanıcılarının pavyon benzetmesi yaptığı ve bilim insanlarının karşı çıktığı proje askıya alındı.

Işık Enerjisi Nedir?
Işık, foton adı verilen küçük enerji paketlerinden oluşur. Işık enerjisi, bir elektromanyetik radyasyon çeşididir ve insan gözüyle görülebilen tek enerji biçimidir. Işık enerjisi, dalgalar şeklinde hareket eder ve çok hızlıdır.

EMC Testi Nedir, Nasıl ve Nerede Yapılır?
Elektromanyetik uyumluluk (EMC), elektrikli ekipmanların ve sistemlerin bir ortamda, diğer elektrikli cihazlarla birlikte veya bunların varlığında doğru şekilde çalışmasını sağlama konseptidir. EMC, cihazların yaydığı elektromanyetik enerjiyi sınırlar ve cihazın çeşitli elektromanyetik olayların varlığında çalışmaya devam etmesini sağlar.

RGB ve RGBW Arasındaki Fark Nedir?
RGB LED şerit ve LED ampuller, renkli aydınlatmaya ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılmaktadır. RGB LED’ler, tamamen özelleştirilebilir geniş bir renk yelpazesine sahiptir. RGB LED’lerin yeni ve güçlü rakibi RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi) karışımına ekstra beyaz LED çipinin eklendiği RGB+W’dir.

Işık Kirliliğinin Kaynakları Nelerdir?
Yapay ışık kaynakları teoride belirli bir alanı aydınlatmak amacıyla tasarlanmıştır. Pratikte ise hava aracılığıyla yayılan, gökyüzüne yönlendirilen ve kullanılmayan bir miktar ışık yayar. Işığın bu hali tıpkı hava, su, gürültü kirliliği gibi bir çevre kirliliği türüdür ve ışık kirliliği olarak adlandırılmaktadır.

Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliği Arasındaki Fark Nedir?
Enerji tasarrufu, davranışları veya alışkanlıkları değiştirerek daha az enerji kullanmaktır. Enerji verimliliği ise aynı işlevi yerine getirmek için daha az enerji kullanılmasıdır. Enerji tasarrufu kullanımı kısıtlamaya, enerji verimliliği ise enerjiyi daha etkin kullanmaya odaklanır. Enerji tasarrufu ve enerji verimliliği arasındaki temel fark budur.

Güneş Enerjisi Hesaplama
Güneş enerjili sistemlerde güneş paneli, akü ve şarj regülatörü gerekliliklerini doğru bir şekilde belirlemek sistemin kesintisiz çalışması için son derece önemlidir. Bu gereklilikleri, sistemin yükü (bağlı cihazların gücü), çalışma gerilimi, çalışma modu, çalışma süresi gibi parametreler belirler.

TEYDEB Proje Sorgulama Ekranı Açıldı
TÜBİTAK tarafından desteklenen projeler, Araştırmacı Bilgi Sistemi (ARBİS) üzerinden paylaşılmaya başlandı. Devam eden ve tamamlanan tüm projelerin sorgulanabildiği ekranda proje adı, başlangıç tarihi, bitiş tarihi, kuruluş bilgileri, proje özeti ve proje amacı görüntülenebiliyor.

Amsterdam Işık Festivali
Dünyaca ünlü Amsterdam Işık Festivali, koronavirüs tedbirleri gölgesinde 9. kez gerçekleşti. Festival kapsamında 4 bölgede 7 farklı sanat eseri sergilendi. Bölge sakinleri ve ziyaretçiler, etkinliğin sürdüğü birkaç ay boyunca sanat eserlerinin tadını çıkardı.

Asıldığı Aydınlatma Direği Elinde Kaldı
Yolda giderken arkadaşına şaka yapmak için aydınlatma direğine asılan genç hiç beklemediği bir sürpriz yaşadı. Aydınlatma direği elinde kalan genç, direği nereye koyacağını şaşırdı. Gençlerin yaşadığı şok güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı.