Tam Spektrum Nedir?

Tam spektrum, bitki ve hayvanlar için yararlı tüm dalga boylarını kapsayan aydınlatma çeşididir. Güneş ışığının dünyaya ulaşan kısmı zamana, enleme ve atmosferik koşullara göre değişse de, güneş ışığı tam spektrum olarak kabul edilir.

Tam Spektrum Nedir?
17.10.2018
4.266
A+
A-

LED aydınlatma kavramı hayatımıza girdiğinden beri çok farklı terimler öğrenmeye başladık. Bunlardan biri de tam spektrum ya da full spectrum kavramı. Bazı üreticiler, LED aydınlatma ürünlerinin tam spektrum ışık yaydığını belirtiyor. Peki, tam spektrum nedir?

Tam spektrum, bitki ve hayvanlar için yararlı tüm dalga boylarını kapsayan aydınlatma çeşididir. Güneş ışığının dünyaya ulaşan kısmı zamana, enleme ve atmosferik koşullara göre değişse de, güneş ışığı tam spektrum olarak kabul edilir.

Piyasadaki LED aydınlatma ürünleri üzerindeki tam spektrum kavramı bir teknik terim olmaktan uzak, genellikle ürünün doğal ışık kalitesini belirtmek için kullanılmaktadır. Tam spektrum olarak pazarlanan ürünler tüm görünür spektrum boyunca ışık üretebilir ancak bunu kesin bir şekilde eşit bir spektral dağılımla sağladığı söylenemez.

Tam spektrum lambalar genellikle sanat galerilerinde, akvaryumlarda, bahçelerde ve kapalı ortam bitki yetiştiriciliğinde kullanılır. Ancak bunun en verimli aydınlatma çeşidi olduğu söylenemez.

Tam spektrum aydınlatmalar, güneş ışığını taklit ettiğinden günlük hayatta kullanımının yararlı olduğu yönünde bir kanı vardır. Ancak bu tür ışıkların diğer elektrikli ışık kaynaklarından daha sağlıklı olduğunu söylemek doğru olmaz.

Tam spektrum lambalar doğal güneş ışığını taklit eder ve yüksek parlaklıkta ışık üretir. Ancak, bu lambalar ışık spektrumunun kısa dalga boyu olan bir miktar mavi ışığa da sahip olduğundan, bu ışığa insanların uzun süre maruz kalması olumsuz etkilere yol açabilir.

Işık, sirkadiyen döngüleri düzenlemek için en önemli çevresel uyarıcıdır. Gün içerisinde güneş ışığına maruz kalıp, akşam saatlerinde güneş ışığını taklit eden bir ışığa maruz kalmak uyku problemlerine yol açabilir. Akşam saatlerinde daha az mavi ışık içeren, sarıya yakın sıcak renkli ışık kaynaklarının kullanılması daha doğru olacaktır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. Sinan Arikan dedi ki:

    Emre bey, cool white 5000K-6500K degere sahip bir led strip, full spectrum olmayabilir mi? Yoksa her halukarda bu degerlere sahipse full spectrumu icerir mi? Eger degilse bir led lambanin full spectrum olup olmadigini anlamak icin ne yapmak lazim? Ya da olcum yapamiyorsak, hangi degerlerine bakmak gerekir?
    Tesekkurler.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Sinan Bey, tam spektrum güneş ışığının spektral dağılımına yakın demektir. Bir LED’in tam spektrum olup olmadığını anlamak için ışığın spektral dağılımına bakmanız gerekir. Bu dağılım bazı gelişmiş ışık ölçüm cihazları tarafından ölçülebilir. LED’lerin 5000K-6500K aralığında olması tam spektrum olduğu anlamına gelmez.

      Güneş ışığı, tam spektrum ve sıradan LED’lerin spektral dağılımını aşağıdaki bağlantıdaki grafikte görebilirsiniz.

      https://www.aydinlatma.org/saglikli-aydinlatmada-tam-spektrum-ledlerin-onemi.html

  2. fırat dedi ki:

    İyi günler .
    evimde beslediğim papağanlarım için kullanmak üzere tam spectrum lamba satın almak istiyorum. ama hangi ürünü alacağımı ve nasıl kullanacağımı bilbiyorum.
    bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz. şimdiden teşekkürler.