SOFTSTONE Ofis Binası

SOFTSTONE Ofis Binası, hızla değişen, giderek konutların yanı sıra işyeri binalarının da arttığı, Tahran‘ın şehir merkezinde yer almaktadır. SOFTSTONE cephe aydınlatma tasarımının ana fikri, taş detayları ortaya çıkaracak yumuşak bir aydınlatma yaratmaktır.

SOFTSTONE Ofis Binası
01.04.2020
342
A+
A-

SOFTSTONE Ofis Binası, hızla değişen, giderek konutların yanı sıra işyeri binalarının da arttığı, Tahran‘ın şehir merkezinde yer almaktadır.

Projenin lideri  ödüllü stüdyo Setup Architecture kurucusu olan Sina Mostafavi‘dir.

SOFTSTONE, farklı katmanlarda ve çeşitli boyutlarda kullanılan yerel taş plaklarla oluşturulmuş yekpare bir hacme sahiptir. Taş elemanların bu kullanımı cepheye dinamik bir boyut kazandırmaktadır. Cephede kullanılan iki farklı malzeme ve renk vardır, açık rengi ile doğal taş ve koyu renkli pencere çerçeveleri.

SOFTSTONE cephe aydınlatma tasarımının ana fikri, taş detayları ortaya çıkaracak yumuşak bir aydınlatma yaratmaktır.

Doğal taş katmanları ile oluşturulmuş detayları vurgulamak için, ışık balkonlarda üst köşelere, pencerelerde ise alt köşelerdeki konkav yapıya doğru yönlendirilmiştir.

Pencere ve balkonlarda farklı ışık yoğunluklarına sahip 4000 K ışık sıcaklığına sahip LED aydınlatma armatürleri kullanılmıştır. Denizliklere yerleştirilmiş bu armatürler vurgulanmak istenen detaylara doğru yönlendirilmiş ve sabitlenmiştir.

Makalemi yazmadan önce projenin mimarı Sina Mostafavi ile SOFTSTONE‘un aydınlatma konsepti hakkında konuşma fırsatı yakaladım.

Görüşmemiz sırasında kendisine aydınlatma ile ilgili detayları hangi aşamada çözdüklerini sorduğumda bana cevabı “Mimari tasarımımızın başından beri aydınlatma masadaydı.” oldu.

Beklediğim bu cevabının doğruluğunu Softstone zaten bize kanıtlıyor.

Oldukça minimalist bir aydınlatma konseptine sahip olsa da SOFTSTONE, mimari detayların aslında nasıl etkili bir aydınlatma tasarımına destek olabileceğini ve tabi ki tam tersi olarak da iyi bir aydınlatma tasarımının nasıl mimari detayları zenginleştirebileceğini bize gösteren güzel bir örnek.

Sina Mostafavi‘ye teşekkürlerimle…

Ayşe Dilay Özkiper, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin ardından eğitimine İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünde devam etmiştir. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde aldığı işletme eğitiminin yanı sıra, aydınlatma tasarımı ve tekniği konularında çeşitli eğitimlere katılmıştır. Bugüne kadar olan 29 yıllık meslek hayatının son 20 yılını mimari aydınlatma alanında geçiren Özkiper, halen aydınlatma tasarımcısı ve danışman olarak kariyerini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.