Sirkadiyen Aydınlatma Tasarımı İçin Yeni Nesil LED’ler ve Otomasyon Teknolojileri

Aydınlatma Üniversitesi Kategori Yöneticisi Mesut Çınar, IstanbulLight Fuarı’nda 9. salondaki Ticaret Sahnesi’nde 19 Eylül 2019 Perşembe günü saat 15.00 itibariyle sirkadiyen aydınlatmayı ve bu amaçla kullanılan LED ve otomasyon teknolojilerini anlatacak.

Sirkadiyen Aydınlatma Tasarımı İçin Yeni Nesil LED’ler ve Otomasyon Teknolojileri
18.09.2019
392
A+
A-

Aydınlatma Üniversitesi Kategori Yöneticisi Mesut Çınar, IstanbulLight Fuarı’nda 9. salondaki Ticaret Sahnesi‘nde 19 Eylül 2019 Perşembe günü saat 15.00 itibariyle sirkadiyen aydınlatmayı ve bu amaçla kullanılan LED ve otomasyon teknolojilerini anlatacak.

Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nün 2017 yılındaki sahipleri Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young oldu. Nobel komitesinden yapılan açıklamada, araştırmacıların sirkadiyen saatin moleküler mekanizmaları üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldükleri açıklandı.

Nobel komitesinin açıklamasında; “Yeryüzünde hayat, gezegenimizin dönüşüyle uyumludur. İnsanlar da dahil yaşayan organizmaların bir iç, biyolojik saati olduğunu ve bu saatin organizmanın günün doğal ritmine uyum sağlamasına yardımcı olduğunu biliyorduk. Ancak bu saatin nasıl çalıştığını Hall, Rosbash ve Young‘ın çalışmaları sayesinde öğrendik. Bu bilim insanlarının çalışmaları, bitkilerin, hayvanların ve insanların biyolojik ritimlerini dünyanın devinimiyle nasıl uyumlu hale getirdiğini anlamamıza yardımcı oldu.” ifadelerine yer verildi.

İşte bu açıklamadan itibaren sirkadiyen ile ilgili yüzlerce çalışma yapıldı. Aydınlatma da ise sirkadiyen aydınlatma gündeme geldi. Sirkadiyen aydınlatma için ise önce sirkadiyen ritmi anlamak yani sirkadiyen metriği doğru ayarlamak gerekmektedir.

Sirkadiyen metrik, insan sirkadiyen sistemi için bir uyarıcı olarak hareket eden (vücut saati olarak da bilinen) ve ışığı karakterize eden bir araçtır. Bu kullanışlı araç, bastırılmış melatonin seviyesini değerlendirmek üzere günün belirli bir zamanı için bir tasarım performansı standardı sağlayabilir.

Bilim insanlarının ve araştırmacıların son yıllarda yaptığı muazzam çabalara rağmen henüz iyi kabul görmüş ve tanınmış bir metrik belirlenememiştir. Hali hazırda çalışmaları yapılan iki sirkadiyen metriği; LRC Lighting Research Center (Amerika)’ın geliştirdiği Circadian Stimulus Model (CL) ve International Well Building Enstütüsü’nün geliştirdiği Melanopic Lux Model (EML) kullanılmakta ve çalışmalar devam etmektedir.

Bu sunuda her iki sirkadiyen metriği ile ilgili bilgiler, hesap yöntemlerinde kullanılan araçlar, ve her iki metriği kullanarak insan sağlığı, verimli çalışma, uluslararası standartlar ve enerji tasarrufu kriterleri dikkate alınarak yapılacak çalışmalar için gerekli LED teknolojisi ve otomasyon teknolojisi hakkında bilgi verilecektir.

Mesut Çınar, Erciyes Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2005 yılında mezun olmuştur. 2007’den bu tarihe kadar farklı şirketlerde üretim, ürün geliştirme, araştırma-geliştirme ve tasarım bölümlerinde çalışmıştır.

2011 yılından bu yana ise Ar-Ge ve Ür-Ge birimlerinde çalışarak yeni nesil aydınlatma, aydınlatma standartları, LED’li armatür standartları ve bina otomasyon teknolojileri konusunda çalışmalarını derinleştirmiştir.

Hali hazırda TD Elektronik şirketinde Ar-Ge ve Uygulama Müdürü olarak profesyonel iş hayatına devam etmekte olup aydınlatma sektörüne inovatif ürünler tasarlamakta ve sektör profesyonelleri ile tanıştırmaktadır.

Aynı zamanda aydınlatma, otomasyon, trafik ve otomotiv sektöründe diğer şirketlere de hizmet veren Bakanlık onaylı TLS Teknoloji Tasarım Merkezi yöneticisi olarak kariyer hayatına devam etmektedir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.