Programlanabilir DC Güç Kaynağı Nedir?

DC güç kaynağı, bir cihaza güç sağlamak için doğru akım veren güç kaynağı türüdür. DC güç kaynağının birincil işlevi, yüke güç sağlamak için kaynaktan gelen elektriği doğru gerilim ve akıma dönüştürmektir. Programlanabilir DC güç kaynağı, çıkış gerilimi ve akımının ayarlanabildiği güç kaynağıdır.

Programlanabilir DC Güç Kaynağı Nedir?
22.02.2022
5.266
A+
A-

Elektrik enerjisi, alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) olmak üzere iki ana biçimde gelir. DC akımı, yalnızca bir yönde (ileri) giden elektrik akışına sahipken, AC akımda iki yönde (ileri ve geri) elektrik akışı görülür.

DC güç kaynağı, bir cihaza güç sağlamak için doğru akım veren güç kaynağı türüdür. DC güç kaynağının birincil işlevi, yüke güç sağlamak için kaynaktan gelen elektriği doğru gerilim ve akıma dönüştürmektir. Programlanabilir DC güç kaynağı, çıkış gerilimi ve akımının ayarlanabildiği güç kaynağıdır.

Duvar prizinden gelen çoğu elektrik enerjisi, alternatif akım biçiminde gelir. Küçük elektronik cihazları çalıştırmak için bu enerjiyi doğru akıma çevirmek gerekir. DC güç kaynakları, alternatif akımı doğru akıma dönüştürerek herhangi bir cihazı çalıştırmaya yarar. Elektronik devreleri test etmek için de programlanabilir DC güç kaynakları kullanılır.

Programlanabilir DC güç kaynağı içinde ne var?

Programlanabilir DC güç kaynağının içerisinde bir işlemci, AC/DC dönüştürücü, gerilim ve akım programlama devresi, gerilim ve akım geri okuma devresi bulunur. Bunlara ek olarak aşırı akım, aşırı gerilim ve kısa devre korumasına sahip olabilir.

Programlanabilir DC güç kaynağı nasıl kullanılır?

Programlanabilir DC güç kaynağının üzerinde elektrik bağlantıları için kırmızı (+) ve siyah (-) renkte işaretlenmiş bağlantı noktaları bulunur. Elektrik yükü, bu noktalara doğru şekilde bağlanır. Elektrik gücünün ayarlanması için ön paneldeki tuş takımı veya döner anahtar kullanılır. Bazı güç kaynakları, çıkış gerilimi ve akımını uzaktan kontrol etmek için RS232, GPIB ve USB gibi bir bilgisayar arayüzüne sahip olabilir.

En iyi programlanabilir DC güç kaynağı markaları hangileridir?

Elektronik endüstrisinde en çok tercih edilen DC güç kaynakları AIM-TTI, B&K Precision, Chroma, EA Elektro-Automatik, GW Instek, Keysight, Rigol, Rohde & Schwarz, Siglent Tektronix, UNI-T markalarını taşımaktadır. Tüm bu markaların gelişmiş özelliklerle çok çeşitli akım, gerilim ve güç kapasitesine sahip cihazları bulunmaktadır.

Programlanabilir DC güç kaynağı alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Programlanabilir DC güç kaynağı araştırırken ilk olarak kanal sayısına karar verilmelidir. Aynı anda farklı gerilim ve akıma ihtiyaç duyan birden fazla cihazın çalıştırılması isteniyorsa 2, 3 ya da 4 kanallı güç kaynaklarına bakılmalıdır. Eğer tek bir çıkış yeterli olacaksa 1 kanallı güç kaynakları tercih edilebilir.

Dikkat edilmesi gereken diğer önemli parametreler gerilim, akım ve güç gibi çıkış değerleridir. Örneğin; maksimum 36 V gerilime, 16 A akıma ihtiyacınız varsa 0-40 V gerilim aralığı, 0-25 A akım aralığı sizin için yeterli olacaktır. Çok kanallı DC güç kaynakları, çıkış gerilimi ve akımını artırmak için seri ya da paralel bağlantı özelliğine sahip olabilir.

Yük regülasyonu, hat regülasyonu, çözünürlük ve doğruluk değerleri diğer önemli özelliklerdir.

Programlanabilir DC güç kaynağı fiyatları ne kadar?

Programlanabilir DC güç kaynağının çıkış sayısı, akım ve gerilim aralığı, maksimum gücü, ekranı ve bağlantı terminalleri, maliyeti ve satış fiyatı üzerinde belirleyici etkiye sahiptir. Bir ya da iki kanallı temel DC güç kaynakları, 50 ila 200 dolar aralığında bir fiyata alınabilir. Daha profesyonel cihazlar için 500 ila 5.000 dolar arasında bir ücret ödemek gerekebilir.

LED aydınlatma armatürleri, cep telefonları, el fenerleri, telekominikasyon cihazları, güvenlik kameraları ve elektrikli arabalar tipik olarak doğru akımla beslenir. Bu tür cihazların geliştirilmesi, test edilmesi ve tamir edilmesi için programlanabilir DC güç kaynaklarına ihtiyaç duyulur.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.