NFC Nedir?

NFC (Near-field communication), cihazlar birbirine dokundurulduğunda ya da yaklaştırıldığında manyetik alanı kullanarak veri iletişimi sağlayan kısa menzilli bir kablosuz bağlantı teknolojisidir. NFC, 13,56 MHz merkezli bir frekans aralığında çalışır ve veri aktarım hızı 10 santimetre mesafe içinde 424 kbit/s’ye kadar ulaşabilir.

NFC Nedir?
19.01.2023
898
A+
A-

NFC (Near-field communication), cihazlar birbirine dokundurulduğunda ya da yaklaştırıldığında manyetik alanı kullanarak veri iletişimi sağlayan kısa menzilli bir kablosuz bağlantı teknolojisidir.

NFC, 13,56 MHz merkezli bir frekans aralığında çalışır ve veri aktarım hızı 10 santimetre mesafe içinde 424 kbit/s‘ye kadar ulaşabilir. NFC özellikli cihazlar arasındaki iletişim eşler arası aktif-aktif veya aktif-pasif olabilir.

NFC, güvenlik kartları ve anahtarlıklarda kullanılan RFID teknolojisine çok benzer yapıdadır. NFC, RFID’nin daha gelişmiş özellikler ve daha iyi güvenlik sunan bir evrimidir.

NFC (Yakın alan iletişimi), akıllı telefon ve akıllı saat gibi cihazların diğer cihazlarla nispeten kısa mesafelerde küçük veri alışverişi yapmasına olanak tanıyan teknolojidir. NFC, kimlik kartı ve kredi kartlarının doğrulanması, fiziksel erişimin etkinleştirilmesi ve küçük dosyaların aktarılması gibi çeşitli uygulamalarda kullanılır.

NFC’nin çalışması için her iki cihazda da NFC çipi bulunmalıdır. Veri aktarımının gerçekleşmesi için NFC özellikli cihazların birbirine temas etmesi veya aralarında birkaç santimetre mesafe olması gerekir.

Kâr amacı gütmeyen bir endüstri derneği olan NFC Forum, NFC birimlerinin ve hizmetlerinin birlikte çalışabilirliğinin sağlanması, iletişim protokollerinin ve veri alışverişi formatlarının tanımlanması için bazı standartlar sunmuştur.

NFC, ödeme işlemlerinde geleneksel kredi kartlarından daha fazla güvenlik sağlar ve operasyonel verimliliği artırır. Tüketicilerinden kolayca ödeme yapabilmesini sağlar ve birden çok kart arasında seçim yapmasını mümkün kılar.

NFC teknolojisinin başlıca zorlukları menzilinin çok kısa olması ve diğer protokollere göre daha yavaş olmasıdır.

NFC, nispeten yeni bir iletişim teknolojisi olmasına rağmen yaygın bir kullanım alanı vardır. NFC, işlem doğrulaması, kapı açma ve kablosuz bağlantıları yapılandırmak için iyi bir seçenektir. Bazı NFC kullanım örnekleri aşağıdaki gibidir.

  • Mobil ödeme uygulamaları
  • Toplu taşıma kartları
  • Sinema, tiyatro ve konser biletleri
  • Erişim kimlik doğrulaması
  • Akıllı cihazların eşleştirilmesi
  • Wi-Fi bağlantısının kurulması
  • Kartvizit paylaşımı

Android ve iOS işletim sistemine sahip birçok akıllı telefon NFC erişimine sahiptir. Her iki platform da temassız ödeme ve kulaklık eşleştirme gibi işlemlerde NFC’yi kullanır. Google Pay ve Apple Pay gibi temassız ödeme sistemleri NFC altyapısına dayanır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.