Mesut Çınar
Mesut Çınar, 1982 yılında Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimimi 1997-2001 yılları arasında Nahit Menteşe Yabancı Dil Ağırlıklı Lisesi’nde aldıktan sonra 2001-2005 yılları arasında Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimini alarak 2005 yılında mezun olmuştur.
Mesut Çınar, 1982 yılında Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimimi 1997-2001 yılları arasında Nahit Menteşe Yabancı Dil Ağırlıklı Lisesi’nde aldıktan sonra 2001-2005 yılları arasında Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği eğitimini alarak 2005 yılında mezun olmuştur.
2005-2006 yılları arasında askerlik hizmetini Yedek Subay olarak Tekirdağ Topçu Taburu’nda Ateş Destek Subayı olarak yerine getirmiştir.
Çınar, meslek hayatına 2006 yılında Hacettepe Teknokent’te bulunan Kaynak A.Ş.’de Ar-Ge Mühendisi olarak başlamıştır. Kaynak A.Ş. küçük ve inovatif bir şirketti ve o dönemde çok popüler kartlı geçiş sistemlerinin argesini yapıyorlardı. Bu şirketin elektronik bölümünün sorumlusu olarak 2006 yılında işe başlamıştır. Henüz prototipi yeni çıkmış kartlı geçiş sisteminin üretimini, testini, sahada montajını ve devreye alınmasını iki kişilik ekibiyle yapmıştır. O dönemde birden çok belediyenin, devlet hastanelerinin ve onun için en önemlisi Tunus caddesinde bulunan ve günlük bin kişinin ziyaret ettiği TÜBİTAK Genel Merkezi’nin kameralı kartlı geçiş sisteminin anahtar teslim projesini iki kişilik ekibiyle bitirmiştir. Mesut Çınar, işin mutfağında olmak istediği için ve kendisini Ar-Ge’den daha çok diğer işlerde kullanmak istedikleri için oradan ayrılmıştır.
Aydınlatma sektörüne çalışmaya Damla Alternatif Aydınlatma Sistemleri şirketinde başlamıştır. O dönemde sadece dekoratif aydınlatma spotları ve özel ürünler yapıyorlardı. LED’leri çalışma prensiplerini, nasıl kullanılması gerektiğini bu şirkette öğrendi. Power LED, Philips ve Osram’da bulunan tanesi 20 Dolar olan, patronun kasasında tuttuğu bir argecinin bile kolay ulaşamadığı bir üründü. Ar-Ge Mühendisi olarak görev aldığı bu şirkette onlarca farklı dekoratif ürünler yaparak otellere satışını gerçekleştirdiler. Kendisini aynı zamanda mikrodenetleyicili yazılım ve donanımlar üzerine de geliştirerek DMX ve RS485 protokolü üzerinde çalışmalar yaptı.
Mesut Çınar, 2008 yılında Bahar Aydınlatma–Siber LED ile anlaşarak sadece LED aydınlatma ürünlerinin argesini ve ürgesini yapmak ve bunları seri üretimini/sahada montajını yapabilmek maksadıyla işe başladı. Ar-Ge Mühendisi olarak çalışmaya başladığı şirkette yüzlerce ürün tasarlamıştır. genel müdüre bağlı olarak çalıştığı şirkette ürünlerin argesi, ürgesi tarafından yapılarak test, montaj, devreye alma faaliyetleri geliştirdiği organizasyon ile yapılmıştır. Dalga lehimleme ve sonrasında SMD testini kurarak seri üretimi hızlandırarak, 4 yılın sonunda 25 kişilik ekibi ile yılda 40.000 metre LED şerit, 20 bin adet okuma lambası, 10 bin adet DC LED ampul, binlerce farklı LED spot, binden fazla RGB wallwasher ve projektör üreterek sahanda bunların montajını ve devreye alınmasını gerçekleştirdi. Bu dönemde proje yöneticisi olarak üstlendiği ve ekibiyle bitirdiği bazı önemli projeler; Antares AVM RGB aydınlatma projesi, CSO Konser Salonu DMX uyumlu aydınlatma projesi, Rixos Grand cephe aydınlatma, Sheraton Çeşme dış cephe aydınlatma, Sheraton Batum DMX aydınlatma projesi, Gordion AVM DMX uyumlu wallwasher ve iç alanlardaki animasyonlu aydınlatmalar, Kentpark AVM DMX uyumlu aydınlatma, Gebze Center AVM aydınlatma projesi, Doğuş Maslak aydınlatma projesi, Point Otel ve Nippon Otel aydınlatma projeleri, Divan Otel aydınlatma projeleri, Marriot Otel genel aydınlatma ve DMX aydınlatma projesi.
Elektrik Mühendisleri Odası’nda da aktif üye olarak 2008-2011 yılları arasında oda faaliyetlerinde bulunarak farklı görevler aldı. 2008-2010 yıları arasında Elektronik Meslek Dalı Komisyon Başkanlığı, 2010-2011 yılları arasında Elektronik Meslek Dalı Ana Komisyon Üyesi olarak meslektaşlarının sıkıntılarını çözmek, mesleki gelişimlerini sürdürebilmek için elektronik mühendislerinin yaşadıkları problemleri çözmek üzerine çalıştı. 2010 yılında EMO Şube Bülteni’nde LED ve LED Aydınlatmanın Geleceği başlıklı ilk yazısını yazdı. Yine aynı dönemde Nisan 2010 yılında LED İle Aydınlatma Semineri’ni gerçekleştirdi.
2011 yılında kaliteli bir armatür geliştirmek için; işin her noktasında olmama kararı alarak araştırma, geliştirme faaliyetleri yapmak, Avrupalı firmaların ürünlerine benzer ürünler tasarlamak maksadıyla evlendikten hemen sonra İstanbul’a taşınma kararı aldı. 2011 yılında ALE Teknoloji şirketine Ar-Ge Mühendisi olarak başladı. 2012 yılında Ar-Ge Müdürü olarak TEYDEB ve KOSGEB projelerini ekibiyle birlikte gerçekleştirdi. O dönemde Tünel Aydınlatma Armatürü, Yüksek Tavan Aydınlatma Armatürü, Lineer Sarkıt, Marketler için Lineer Kesintisiz Aydınlatma Armatürü, Sokak Aydınlatma Armatürü ve Modüler IP66 Lens tasarımı projelerini pazar araştırmasından başlayarak seri üretim faaliyetlerine kadar olan süreçleri gerçekleştirdi. Popüler otomasyon sistemleri olan 1-10V, DMX, DALI aydınlatma projeler de gerçekleştirdi. Ar-Ge ekibiyle birlikte LED seçiminden, sürücü seçimine, mekanik testlerden, ısıl testlere kadar tam manasıyla araştırma ve ürün geliştirme faaliyetlerini, Avrupalı küresel şirketlerin karşısında nasıl oyuncu olunur, nasıl rekabet edilir konularından kendini geliştirme fırsatı buldu. Yine aynı dönemde EUREKA projesi yöneticiliği yaparak devlet destekli ürün geliştirme faaliyetinde bulundu. Şirketini yerli ve yabancı fuarlarda temsil edip rakip ürün analizlerini gerçekleştirerek Ar-Ge vizyonu ve stratejisi geliştirdi.
2014 yılında bir şirket yerine birden çok şirketin Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerine dokunmak, ürün geliştirme faaliyetlerine destek olmak maksadıyla Türkiye’de alanında güçlü, genç ve dinamik bir şirket olan TD Elektronik firmasına Ar-Ge Müdürü olarak işe başladı. Ar-Ge sistematiği ve proje kültürünü oturtarak 2014 yılından bu yana birden çok özel proje gerçekleştirdi. Elektronik, mekanik ve optik ve test, ölçüm birimini kurup, koordine ederek fikirden seri üretime geçecek süreçte gerçekleşen tüm faaliyetleri yapmakta. Küresel oyunculara rakip olacak şekilde analizler, tasarımlar ve ürünler gerçekleştirmekteler. Hali hazırda yerli ve yabancı firmalara özel ürünler tasarlayarak ülkemize orta/yüksek teknoloji ürünler tasarlamakta ve üretmektedir.
2014 yılından bu yana öğrendiği ve çalıştığı konuları meslektaşlarının ve sektör profosyonellerinin de istifade edebilmesi için Aydınlatma Portalı, Voltimum ve EMO Dergi’de yazmaktadır.