LED Nasıl Üretilir?

LED’lerin üretimi hassas ve karmaşık bir konudur. Sizler için tüm bu süreci daha anlaşılır kılmak, basitleştirmek ve özetlemek için elimizden geleni yapacağız.

LED Nasıl Üretilir?
05.06.2020
2.599
A+
A-

LED‘lerin üretimi hassas ve karmaşık bir konudur. Sizler için tüm bu süreci daha anlaşılır kılmak, basitleştirmek ve özetlemek için elimizden geleni yapacağız.

LED, ışık yayan diyot anlamına gelir. Diyot ise yarı iletken malzemeden oluşur. Yarı iletken malzemenin katmanlarından birinde fazla elektron olur diğer katman ise elektronlardan arındırılır. Katmanlar arası elektron seviyelerindeki fark, elektronların bir katmandan diğerine hareket etmesini sağlayarak elektronik uyarım yoluyla ışık yayar.

LED’i üretmek için ilk ve en önemli adım yarı iletken malzeme yapılmasıdır. Bu malzemeye yarı iletken plaka denir.

Yarı iletken malzeme, yüksek sıcaklıkta, yüksek basınç odasında yapılır. Galyum, arsenik ve/veya fosfor gibi elementler saflaştırılır ve birlikte özel bir bölmede karıştırılır. Bu karışım daha sonra sıvılaştırılarak konsantre bir çözeltiye dönüştürülür.

Elementler karıştırıldıktan sonra çözeltiye bir çubuk yerleştirilir ve yavaşça çekilir. Çözelti, çekilirken çubuğun ucunda kristalleşir ve uzun, silindirik bir kristal külçe oluşturur.

Bu malzeme daha sonra dilimlenir ve yarı iletken yonga plakaları oluşturulur. Yüzey tamamen pürüzsüz olana kadar zımparalanır. Daha sonra, herhangi bir kir, toz veya organik malzemeden kurtulmak çeşitli çözeltilere daldırılır.

İşlemin bir sonraki adımında, plakaya ilave yarı iletken malzeme katmanları eklenir.

Daha sonra, yarı iletken üzerinde metal kontaklar tanımlanır. Bu, diyotun ayrı ayrı mı yoksa başka diyotlarla birlikte mi kullanılacağına göre tasarım aşamasında belirlenir.

Son olarak, diyotlar uygun paketlere monte edilir, teller bağlanır ve daha sonra her şey plastikle kaplanır.

İşte LED’ler bu şekilde yapılır!

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.