Lazer Li-Fi, LED Li-Fi’den 10 Kat Daha Hızlı

Li-Fi’nin keşfi ile lazer, LED endüstirisiyle farklı alanlarda yarışmaya devam ediyor. Lazer Li-Fi ile bağlantının 10 kattan daha fazla hızda kurulabileceği düşünülüyor.

Lazer Li-Fi, LED Li-Fi’den 10 Kat Daha Hızlı
17.03.2017
45
A+
A-

HID Xenon far mı yoksa LED far mı tartışmasını yaşarken ve lazer farlar ile aydınlatmada çığır açan teknoloji gelmişken kafalarda soru işareti bırakan LED farların akabinde; henüz LED ile Li-Fi teknolojisi yeni yeni yaygınlaşmaya çalışırken, Lazer Li-Fi‘nin keşfiyle LED endüstrisi adeta ara eleman gibi ortalama bir performans olarak görülmeye başlanıyor.

Verileri iletmek için radyo dalgaları yerine LED aydınlatma kullanan Li-Fi teknolojisi, artık on kat daha hızlı veri aktarımını yapacak lazer tabanlı aydınlatmayı kullanabilecek. Lazer tabanlı Li-Fi, LED’den daha hızlı bir ışık çıkışı sağlayacağından dolayı daha hızlı iletimin olabileceğini düşünülen proje Edinburgh Üniversitesi‘nde Mobil İletişim Başkanı Harald Haas tarafından yürütülüyor. Ayrıca Ultra Paralel Görülebilir Işık İletim Projesi üyesi olan Haas, bir sonraki enerji dalgası ile aydınlatmanın lazer diyotlar ile olacağına inandığını söyledi.

Li-Fi, LED’lerin yaydığı ışıkla ilgili verileri insan gözü tarafından görülemeyen, hızlı bir ışık titremesi ile ancak bir bilgisayar alıcısı veya mobil bir aygıt vasıtası ile sinyali okuyarak ve daha sonra bir vericiye geri göndererek çift yönlü iletişim kuruyor. Fakat birçok LED, mavi ışığı beyaza dönüştürmek için fosfor kaplama kullanıyor ve bu da modülasyon için cihazın hızını sınırıyor.

Haas ve ekibi, araştırmalarda LED’lerin lazer diyotlarla değiştirilmesi ile hızın büyük ölçüde iyileştiğini gösterdi. Yüksek enerji ve optik verimliliği olan lazerler, LED’lerden 10 kat daha hızlı modüle edilebilir özellikte bir ışın kaynağıdır. LED’lerin beyaz ışık vermek için fosfor kullandığından bahsetmiştik, lazer ise buna karşın farklı dalga boylarında çalışan birçok lazerin çıktısını karıştırarak beyaz ışık elde ediyor ve bu sayede her dalga boyu ayrı bir veri kanalı olarak kullanılabiliyor. Böylece bu dalga boylarındaki ışınlar, optik telekomünikasyon uygulamalarında çok fazla veri taşınmasına imkân veriyor.

LED tabanlı Li-Fi, 10 Gb/s‘lik veri hızlarına ulaşabilirken, lazer kullanan Li-Fi 100 Gb/s‘nin çok ötesine çıkarabilir.

BizLED

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.