Kaizen ve Kalite Çemberi Nedir?

Kaizen sözcüğü Japonca’da kai (değişim) ve zen (iyi) kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Kaizen, tüm çalışanların dahil olduğu sürekli iyileştirme sürecini kapsayan toplam kalite yönetimi ilkesidir. Kaizen’in temel amacı mevcut durumu sürekli olarak daha ileriye taşımaktır.

Kaizen ve Kalite Çemberi Nedir?
06.11.2020
979
A+
A-

Kaizen sözcüğü Japonca‘da kai (değişim) ve zen (iyi) kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Kaizen, tüm çalışanların dahil olduğu sürekli iyileştirme sürecini kapsayan toplam kalite yönetimi ilkesidir. Kaizen’in temel amacı mevcut durumu sürekli olarak daha ileriye taşımaktır.

Kaizen Enstitüsü Kurucusu Masaaki Imai, Kaizen’i şöyle açıklıyor; “Kaizen iyileştirme demektir. Üstelik kişisel yaşam, ev hayatı, sosyal yaşam ve çalışma hayatında sürekli iyileştirme anlamına gelir. Kaizen işyerine uygulandığında yöneticiler ve çalışanlar dahil herkes için sürekli iyileştirme sağlar.”

Kaizen, hedeflenen amaca ulaşmak için daha iyi yaklaşımlar bulur ve uygular. Küçük değişimleri bir araya getirerek büyük değişimlerin yolunu açar.

Bir işi yapmanın her zaman daha hızlı, daha iyi ve daha verimli bir yolu vardır. Bu da her seferinde sürekli gelişimin yolunu açacak problem tanımı yapılabileceği anlamına gelir. Kaizen’in uygulanması için öncelikle problemin tanımlanması gereklidir. Çünkü, problem tanımlanmazsa mevcut sistemi iyileştirmek mümkün olmaz.

Problem çözümünde üç Kaizen prensibi uygulanır. Eleme, azaltma ve değiştirme.

Örneğin; umumi kullanıma açık yerlerde klozet kapağı kullanmanın bir ihtiyaç olmadığı düşüncesiyle kapak kullanımı eleme yöntemiyle durdurulabilir.

Kaizen uygulamasında şirketlerde kalite ve diğer işletme sorunlarına çözüm getirmek isteyen gönüllü kişiler düzenli olarak bir araya gelir. Bu toplantılara kalite çemberi adı verilir. Bir lider tarafından yönlendirilen toplantılarda sorunların kaynakları araştırılır ve çözüm önerileri getirilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.