Işık Bir İlaç Mıdır?

Yapay aydınlatma veya eksikliği kişinin beden ve zihni üzerinde gerçek etkiler gösterebilir. Zayıf aydınlatma, depresyona katkıda bulunabilir (özellikle kış aylarında), üretkenliği azaltabilir, kilo kaybına yol açabilir ve sağlık sorunları riskini arttırabilir.

Işık Bir İlaç Mıdır?
11.06.2016
108
A+
A-

Pek çok araştırma aydınlatmanın insan vücüdunu şaşırtıcı şekilde etkilediğini söylüyor. Peki biz ışığı bir ilaç olarak mı düşünmeliyiz?

Binlerce yıldır zaman kavramı doğal ışığa göre tanımlandı. Güneş doğduğunda gün başlar, güneş battığında ise gün biter. Bilim adamları insan beyninin gökyüzü mavisine tepki gösterdiğini keşfetti. Gökyüzü kararmaya başladığında vücudumuz buna yanıt olarak uykuya hazırlanıyor. Yapay aydınlatmanın icadından bu yana insan beyni buna uyum sağlamak zorunda kaldı.

Yapay aydınlatma veya eksikliği kişinin beden ve zihni üzerinde gerçek etkiler gösterebilir. Zayıf aydınlatma, depresyona katkıda bulunabilir (özellikle kış aylarında), üretkenliği azaltabilir, kilo kaybına yol açabilir ve sağlık sorunları riskini arttırabilir. Çalışmalar hastanede güneş ışığını daha fazla alan odalardaki hastaların daha az stres yaşadığını, daha az ağrı kesici kullandığını ve hastanede uzun süre kalmadığını göstermiştir. Fotoğraflarda da ışık mutluluğu ifade etmek için kullanılırken, karanlık üzüntü duygularına davetiye çıkartabilir.

Schréder

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.