İnovasyon Nedir?

İnovasyon kelime olarak “yeni ve farklı bir şey yapmak” anlamına gelmektedir. Kelime anlamı bu olsa da inovasyon aslında bilgiyi ekonomik ve sosyal yarara dönüştürmektir. Tüm firmalar büyüyebilmek ve ayakta kalabilmek için kendilerini yenileyebilmelidir. İşte bu yenilemeye inovasyon adı verilir.

İnovasyon Nedir?
27.02.2020
310
A+
A-

İnovasyon kelime olarak “yeni ve farklı bir şey yapmak” anlamına gelmektedir. Kelime anlamı bu olsa da inovasyon aslında bilgiyi ekonomik ve sosyal yarara dönüştürmektir.

Günümüz piyasa koşullarında tüm firmalar büyüyebilmek ve ayakta kalabilmek için kendilerini yenileyebilmelidir. İşte bu yenilemeye inovasyon adı verilir.

İnovasyon, firmaya yeni ticari fırsatlar sunmak için problemlere yaratıcı çözümler üretmektir.

İnovasyon, ticari ya da sosyal fayda sağlayabilir.

Örneklerle açıklamak gerekirse; şirketlerin piyasa dinamiklerini gözeten Ar-Ge çalışmalarıyla pazara yeni ürünler sunması ticari fayda sağlayan bir tür inovasyondur. Belediyelerin teknolojiden faydalanarak vatandaşa sunduğu hizmet kalitesini iyileştirmesi sosyal fayda sağlayan inovasyon çeşididir.

Yeni bilimsel keşifler, pazar ihtiyaçları, teknoloji uyarlamaları, problem çözme gerekliliği, sezgi ve öngörüler inovasyon kaynakları olarak örnek gösterilebilir.

İnovasyon şirketin yalnızca Ar-Ge çalışmaları ile değil diğer faaliyetleri ile bağlantılıdır. Bu yüzden inovasyon kültürü şirketin tümünü kapsamalıdır.

Bazı şirketler ve şirket yöneticileri bilimsel, teknolojik ve yenilikçi yaklaşımdan korkar. Özellikle aile şirketlerinin birkaç nesil sonra başarısız olmasının temel sebebi inovasyon karşıtı bakış açısıdır.

Günümüz piyasasında bir ürün ya da hizmet pek çok firma tarafından üretilmekte bu da fiyatların dolayısıyla kârlılığın düşmesine sebep olmaktadır. Böyle bir ortamda rekabet için belirleyici unsur farklılaşmadır. Ağır rekabet ortamında başarılı olmak için şirketler inovasyona odaklanmalıdır.

Dijital teknolojiler yardımıyla dünyanın dört bir yanından çeşitli ürün ve hizmetlere erişmek çok kolaydır. Bu tüketiciler için faydalı bir gelişme olsa da şirketler için büyük riskleri beraberinde getirmektedir. Tüm bu çeşitlilik içerisinde şirketler kârsızlığa yol açan fiyat yarışına girmiştir. Kârsızlık batağından çıkışın en iyi yolu ise inovasyon yapmaktır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.