Gıda Endüstrisinde LED Aydınlatma

LED aydınlatma yiyecek ve içecek sektöründe hızla yer almaya başladı, ancak LED aydınlatma elemanlarının gıda endüstrisinin sıkı gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığı konusunda büyük endişeler var.

Gıda Endüstrisinde LED Aydınlatma
08.08.2016
698
A+
A-

LED aydınlatma yiyecek ve içecek sektöründe hızla yer almaya başladı, ancak LED aydınlatma elemanlarının gıda endüstrisinin sıkı gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığı konusunda büyük endişeler var. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), endüstri için sıkı temizlik kurallar ve düzenlemeler getiriyor. LED aydınlatma üreticileri de tüm çabalarını FDA ve Halk Sağlığı ve Güvenliği Örgütü (NSF) tarafından belirlenen sıkı üretim standartlarını karşılayabilmek için harcıyor.

Özel Aydınlatma Gereksinimleri

Yiyecek ve içecek endüstrisi, diğer ortak sanayi alanlarında bulunan benzer türde aydınlatma armatürlerinin aksine aydınlatma için hijyenik ve bazı tehlikeli koşullarda çalışması gereken aydınlatma armatürlerinin kullanılmasını gerektirir. Aydınlatma armatürü tipleri ve uyum standartları, yiyecek ve içecek fabrikasının belirli bir alanı ve çevresine göre belirlenmelidir.

Yiyecek ve içecek fabrikalarında depolama, işleme, soğuk ve kuru saklama gibi alanlar farklı aydınlatma gereksinimleri getirmektedir. Örneğin gıda işleme alanlarının aydınlatmasında, aydınlatma elemanları havadaki yağa, sise, toza, kire, buhara ve suya karşı dayanıklı olmalıdır.

NSF, gıda üretilen yerin durumuna ve doğrudan temas derecesine göre standartlar belirlemiştir. Yiyecek ve içecek üretilen yerlerdeki aydınlatma ürünleriyle ilgili NSF kriterleri fabrikayı 3 ana bölüme ayırmaktadır; gıda dışı bölge, yıkama bölgesi ve gıda bölgesi.

LED Aydınlatma ve Gıda Endüstrisinin Sıkı Standartları

Kuzey Amerika Aydınlatma Mühendisliği Topluluğu IESNA, çeşitli gıda işleme alanları için aydınlatma düzeylerini belirlemiştir. Örneğin, IESNA kriterlerine göre gıda test alanlarında aydınlatma 30 ile 1000 fc arasında olmalıdır. Renk derecelendirme yerleri 150 fc, depolama, paketleme ve tuvaletlerde 30 fc ile aydınlatılmalıdır.

Gıda denetimi için bir diğer önemli unsur da renksel geri verim performansıdır. Buna ek olarak, FDA ve USDA dikey aydınlatma dağılımları için fotometrik koşulları tanımlamıştır. Dikey yüzeylerin aydınlatmaları, yatay aydınlatmanın %25’i ile %50’si arasında bir değere tekabül etmelidir ve iş yerin güvenliğini tehlikeye atacak gölgeler oluşturulmamalıdır.

LED Aydınlatma Yiyecek ve İçecek Endüstrisi İçin Uygun

Yiyecek ve içecek endüstrisi söz konusu olduğunda doğru bir şekilde tasarlanmış LED aydınlatma, geleneksel aydınlatma teknolojisine ve armatürler üzerine birçok faydası vardır. Örneğin, bu tür aydınlatmalar yiyecekleri kirletecek kırılabilir cam veya daha farklı malzemeler içermez.

LED aydınlatma, düşük bakım maliyeti, uzun kullanım ömrü, toksik civa içermemesi, yüksek verimli olması, geniş dimlenebilirlik ve kontrol imkânı, hızlı başlatma performansı ve yüksek sıcaklıklarda çalışabilme kapasitesiyle büyük yararlara sahiptir.

LED aydınlatma üreticileri birkaç önemli faktöre dikkat etmelidir. Örneğin, polikarbonat plastik ve bazı metaller gibi, toksik olmayan, atılı, korozyona dayanıklı ve yangın geciktirici malzemeler kullanmalıdır.

Armatür tasarımlarında, dış yüzeyler su dökülmelerine karşı dayanıklı olabilmesi için pürüzsüz olmalıdır. Üzerinde delik veya girintiler olmamalıdır, çünkü bunlar bakteri oluşumuna yol açabilir. Boyalı ve kaplamalı yüzeylerde pullanma olmamalıdır. Lens malzemesi temizlik ürünlerine karşı dayanıklı olmalıdır, sararmamalıdır ve düzensiz aydınlatma üretmemelidir. LED aydınlatma üreticileri, iç yoğuşmayı önlemek için ise IP65 ve IP66 armatürlerinin 1500 psi’a kadar basınç altında su geçirmez olmasına dikkat etmelidir.

Bu metnin hazırlanmasında BizLED kaynağından bazı içerik ve görsellere yer verilmiştir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.