Fosfor

Fosfor, mavi ışığa maruz kaldığında ışık yayan ve bu özelliğiyle beyaz LED’lerin üretiminde kullanılan önemli bir malzemedir. Fosforun kimyası ve bileşimi LED’in ışık verimini, ışık kalitesini ve kararlılığını etkiler.

Fosfor
29.06.2020
1.405
A+
A-

LED çipleri yalnızca belirli bir renkte (kırmızı, yeşil, mavi) ışık üretir. Genel aydınlatma maksatlı en yaygın kullanılanı ise mavi renkli LED çipleridir. Ancak mavi LED çipi tarafından üretilen mavi ışık genel aydınlatma için kullanışlı değildir. Işığın fosfor kaplama ile beyaza dönüştürülmesi gerekir.

Fosfor, mavi ışığa maruz kaldığında ışık yayan ve bu özelliğiyle beyaz LED’lerin üretiminde kullanılan önemli bir malzemedir. Fosforun kimyası ve bileşimi LED’in ışık verimini, ışık kalitesini ve kararlılığını etkiler.

Özellikle iç mekan aydınlatmalarında azaltılmış mavi ile daha dengeli bir spektruma ihtiyaç duyulur.

Kırmızı ve sarı-yeşil fosfor, LED çipinden çıkan mavi ışık enerjisinin emilmesini sağlar. Fosfordan geçen mavi ışık fotonları daha uzun dalga boylu fotonlara dönüşür. Bu da spektrumun kırmızıya yaklaşmasına sebep olur ve insan gözü tarafından beyaz olarak algılanan ışığın elde edilmesini sağlar.

LED çipi üzerindeki sarı fosforun bileşimi ve kalınlığı doğrudan ışığın renk sıcaklığını belirler.

LED’in ışık verimi önemli ölçüde LED çipi tarafından kontrol edilir. Renk kalitesi ise neredeyse tamamen kullanılan fosforla ilgilidir.

Beyaz LED yapmak için, termoplastik reçine ile karıştırılmış bir fosfor bulamacı hazırlanır. Hazırlanan yoğun sıvı hassas dağıtım makineleri ile paketlenmiş LED çipleri üzerine dökülür. Kaplamanın kuruması için ısı veya ultraviyole radyasyon kullanılır.

Fosfor, LED ekran ve LED aydınlatmalarda, CRT ve LCD ekranlarda, floresan lambalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.