Elektrik Mühendisleri Odası’na Kayıt Zorunlu Mu?

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyelerinin bir kısmı kendi isteğiyle diğer kısmı ise işyerlerinin talebi doğrultusunda odaya kaydolmaktadır. Odaya bir kez kaydolduktan sonra kayıt sildirmek oldukça zor bir işlemdir. Kayıt silme işlemi yapılmadığı için oda faaliyetlerinden yararlanılmasa bile sürekli olarak aidat borcu birikmektedir.

Elektrik Mühendisleri Odası’na Kayıt Zorunlu Mu?
29.03.2021
3.609
A+
A-

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kamu kurumu niteliğinde Ankara merkezli bir meslek kuruluşudur. Üniversitelerin Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Kontrol, Haberleşme, Telekomünikasyon, Biyomedikal ve Mikroelektronik Mühendisliği bölümleri öğrencileri ve mezunlarından oluşan 55.000’den fazla kişi odaya kayıtlıdır.

Oda üyelerinin bir kısmı kendi isteğiyle diğer kısmı ise işyerlerinin talebi doğrultusunda odaya kaydolmaktadır. Odaya bir kez kaydolduktan sonra kayıt sildirmek oldukça zor bir işlemdir. Kayıt silme işlemi yapılmadığı için oda faaliyetlerinden yararlanılmasa bile sürekli olarak aidat borcu birikmektedir.

Elektrik Mühendisleri Odası‘nın üyelik aidatı 2021 yılı itibariyle 25 TL‘dir. Üyelik ücreti yıllık 300 TL‘ye denk gelmektedir. Geçmiş dönemlere ait ödenmemiş aidat borcu varsa bunlar da güncel tutar üzerinden yeniden hesaplanarak tahsil edilmektedir. Örneğin; 2020 yılında üyelik aidatı 18 TL‘ydi. Bu da yıllık olarak 216 TL‘ye denk gelmektedir. Eğer aidat ödemesi 2020 yılında yapılmazsa bu tutar 2021 yılı itibariyle 300 TL‘ye yükselmekte, 2021 yılının ödemesiyle birlikte toplam 600 TL borç çıkmaktadır. Aidat ödemesi uzun bir süre boyunca yapılmadığı taktirde üyelere icra tebliği gönderilmektedir.

Oda yönetimi kaydın zorunlu olduğunu belirtse de aslında böyle bir zorunluluktan (en azından uygulama tarafında) kesin olarak bahsetmek mümkün değildir. Kayıt zorunluluğu için oda tarafından 6235 sayılı TMMOB yasasının 33. maddesi dayanak gösterilmektedir.

Madde 33 – Türkiye’de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler. (Ek: 19/4/1983 – KHK – 66/10 md.)

Diğer bir taraftan odaya kayıtlı olmayan on binlerce mühendis bulunmaktadır. Oda kaydı olmayan mühendisler, herhangi bir yaptırımla karşılaşmadan özel sektörde ve kamuda çalışmaktadır.

Yüksek gerilim işletme sorumluluğunda, ihale başvurusunda, bazı belgelerin onayında oda kaydı ön koşuldur. Özel sektörde bir firmada çalışıyorsanız ve firmanız elektronik sektöründe faaliyet gösteriyorsa büyük bir olasılıkla oda kaydına ihtiyaç duymazsınız. Oda kaydınızın olmaması, özel sektörde veya kamuda çalışmanıza, mesleğinizi icra etmenize engel değildir. Oda kaydına ihtiyaç duyduğunuz anda kayıt yaptırmanız mümkündür.

Odaya bir kez kaydolduktan sonra kaydı sildirmek oldukça zor hatta neredeyse imkansızdır. Oda üyesi, oda kaydını sildirmek için herhangi bir mühendislik faaliyeti sürdürmediğini ispatlamak zorundadır. Bunun için işyerinden mühendislik görevi yapmadığını belirtir bir yazı ya da hiçbir işte çalışmadığını gösteren SGK belgesi almalıdır. İstifa dilekçesi örneği için buraya tıklayabilirsiniz.

Oda yönetim kurulu, bazı durumlarda istifa başvurusunu reddedebilir. Böyle bir durumda İdare Mahkemesi’nde dava açmak gerekir.

İnternet üzerinde yayın yapan şikâyet platformlarında Elektrik Mühendisleri Odası’ndan kaydını sildiremediğini belirten birçok şikâyet bulunmaktadır. Bazı mesajlarda odanın kendilerini icraya verdiğinden şikâyet edilmektedir. Bu şikayetlere oda yönetimi tarafından herhangi bir cevap yazılmadığı görülmektedir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. emo maduru dedi ki:

    Rezillik, malesef ülkenin mühendislerinin uğraştığı adaletsizlik. Para kaynakları kesilmesin diye çirkinleşen, adaletsiz bir şekilde ayrılmalarına izin vermeyen, hatta hacize verip mahkemeye veren yönetim var. İşsiz de olsan ayrılmanı kabul etmiyorlar, ama dava açınca kazanabiliyorsun. Avukatlarını gönderip karşı dava açmalarına rağmen Demek ki adaletsiz iş yapıyorsun EMO. Üyelerin özgürlüğünü kısıtlayan, saygınlığını yitirmiş bir kurumdur.

  2. Ümit dedi ki:

    Kısaca HARAÇ alıyorlar. Kurumlar oda kayıt belgesi istemese sorun yok. Kim bilir kimlerin cebi doluyor ki hiç bir işe yaramayan odaya haraç ödemek zorunda kalıyoruz.