Difüzör

Işık kaynağından çıkan parlak ışığı kontrol altına alan ve yumuşak bir şekilde yayan optik materyale difüzör adı verilir. Difüzörler, ışığın açısını kontrol eder ve homojen bir aydınlatma yapılmasına imkân sağlar.

Difüzör
11.07.2019
2.456
A+
A-

Işık kaynağından çıkan parlak ışığı kontrol altına alan ve yumuşak bir şekilde yayan optik materyale difüzör adı verilir. Difüzörler, ışığın açısını kontrol eder ve homojen bir aydınlatma yapılmasına imkân sağlar.

Difüzör (diffuser) kelimesi, Türkçe karşılığı yaymak, dağıtmak olan İngilizce diffuse kelimesinden türetilmiştir.

Difüzör, ışık kaynağından çıkan yoğun ışığı yumuşak bir şekilde yayarak daha geniş bir alana dağılmasını sağlar. Difüzör kullanımıyla yapay ışıklarla aydınlatılmış ortamlarda, çok parlak ve çok karanlık noktaların oluşması önlenerek homojen bir aydınlatma sağlanmış olur.

Parlak ışığa çıplak gözle bakmak çok zordur. Parlak ışığa bakmak ve yüksek yoğunluktaki ışığa uzun süre maruz kalmak görme kayıplarına ve bazı sağlık problemlerine yol açabilir.

Özellikle yeni ve verimli aydınlatma teknolojilerinde, yüksek yoğunlukta ışık çok küçük bir alandan yayılmaktadır. Bu noktada ışık kaynağının gizlenmesi ve kaynaktan çıkan ışığın kontrol altına alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Difüzör, ışık kaynağını gizleyerek kamaşmanın etkilerini minimize edebilir.

Difüzörler genellikle ince bir panel şeklindedir ve akrilik ya da polikarbonat malzemeden imal edilmektedir.

Difüzörler hem fotoğrafçılıkta hem de aydınlatma endüstrisinde sıkça kullanılmaktadır. Fotoğrafçılıkta difüzör, flaş ışığını yumuşatmak için kullanılır.

Difüzörlerde en önemli parametre iletim verimliliği yani ışık geçirgenliğidir. Düşük geçirgenliğe sahip difüzörlerde, ışığın bir kısmı difüzörden geçemez ve bu durum bir miktar ışığın kaybolmasına sebep olur.

İletim verimliliği, difüzör üreticisi tarafından yüzdesel olarak belirtilir. Bu değer armatüre ait ışık çıktısı hesaplamaları için kullanılır. Örneğin, 3.000 lümen ışık akısına sahip bir kaynak önünde yüzde 92 verimliliğe sahip bir difüzör kullanıldığında ışık çıktısı 2.760 lümen seviyesine düşecektir.

Difüzörler genellikle büyük paneller şeklinde üretilir ve ihtiyaç duyulan ölçülere göre lazer kesim yapılır. Difüzör paneller yerine film formunda özel optik materyaller de kullanılabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum
  1. Tekin dedi ki:

    Emre bey panel led aydınlatmalarda kullanılan LGP olarak bilinen ışık kılavuzu plakaları ile ilgili bir yazı yazmanız iyi olur literatürde pek bir kaynak yok gibi bununla ilgili…
    İyi çalışmalar…

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Tekin Bey, öneriniz için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz konuyu gündeme alacağım. İyi çalışmalar dilerim.

  2. Hasan ERRDOĞAN dedi ki:

    Merhaba
    100×100 Beyaz Difüzör panel fiyatı nedir?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Hasan Bey, biz herhangi bir ürün satışı yapmıyoruz. Talepleriniz için aşağıdaki formu doldurarak üye firmalarımıza ulaşabilirsiniz.

      https://www.aydinlatma.org/teklif-al

  3. MURAT dedi ki:

    MERHABA 3 TANE 10 WAT IP 65 LED PROJEKTÖR 15OCM*500CM BANYO İÇİN 60*60 IZGARALI ÇITALI TAVAN İÇİN NASIL BİR UYGULAMA ÖNERİRSİNİZ. GERGİ TAVANDA OLABİLİR. ÖĞRENMEK İSTEDİĞİM NASIL BİR MALZEME KULLANMAM GEREKİR TEŞEKKÜRLER