İş İlanları
27 Ekim 2020 Salı

Çatıda Bir Kayak Pisti: Copenhill

Amager adasında oluşturulan yeni atıktan enerji santrali, Kopenhag’ın sürdürülebilirlik temelli şehir politikaları, çevresel odaklanma ve iklim değişikliği ile sonuçlanan savaşın bir örneğidir. Gün boyunca, doğal ışık metal ızgaraya girer, binanın içini aydınlatır ve paslanmaz çeliğin parlamasını sağlar. Binanın yapay aydınlatması uzun karanlık dönemlerinde manzarayı ön plana çıkarmak için tasarlanmıştır.

9 Aralık 2019 Pazartesi - 07:17

Kopenhag, 2025 yılına kadar dünyanın ilk karbon şehri olmayı hedeflemektedir. Amager adasında oluşturulan, resmi olarak Ekim 2019’da açılmış olan yeni atıktan enerji santrali, Kopenhag’ın sürdürülebilirlik temelli şehir politikaları, çevresel odaklanma ve iklim değişikliği ile sonuçlanan savaşın bir örneğidir.

Projenin kökeni, 40 yılı aşkın bir süredir Amager adasında aktif olan eski yakma tesisinin yerini almak üzere uluslararası bir yarışmanın başlatıldığı 2011 yılına dayanıyor. Bu ada, ana kara ile yakındaki Malmö arasında bulunur ve genel olarak spor, doğa severler ve vatandaşlar için oldukça popüler bir destinasyondur.

Dünyanın en gelişmişlerinden biri olan yeni nesil atıktan enerji santrali, Ramboll mühendisleri tarafından tasarlandı ve yüksek verimlilikle minimum emisyon sağlar. Copenhill, suyu ısıtmak ve elektrik üretmek için kullanılan enerjiyi üretir ve daha sonra bu enerjiyi ulusal şebekeye aktarılır. Yakılan atıkların yüzde 15-20‘si yol yapımında da kullanılmaktadır.

Danimarka başkentinde son yıllarda çevre alanında inşa edilen en önemli tesislerden biri olmasının yanı sıra, 2019‘da Bjarke Ingels stüdyosu tarafından tasarlanan ikonik mimarisi sayesinde yeni bir kentsel dönüm noktası olmuştur

Mimar, orijinal şekli bir zamanlar içerdiği makinelere dayanan binayı, bir dizi paslanmaz çelik dikdörtgenden yapılmış, parlak delikli bir kabuk ile kapladı. Ancak, bu tesisi özellikle yenilikçi yapan şey, 85 metre yüksekliğindeki bir tepe noktasından başlayan ve ardından zemin seviyesine gelinceye kadar iki kez yön değiştirerek aşağı doğru eğilen 600 metre uzunluğundaki bir eğimle kaplanmış olmasıdır.

BIG ve SLA Architects peyzaj tasarımcıları tarafından oluşturulan proje, binayı görünmezlik kavramını ifade eden kentsel bir parka dönüştürdü. Çünkü çok temiz olan atıktan enerjiye güç santrali gizlendiğinden, baca altında açık hava sporları yapılabilir.

SLA Architects, adadaki dağın bir bölümünü, yıl boyunca çok çeşitli sporların keyfini çıkarabileceği eğimli, çimenli, kaya, toprak, ağaçlar ve küçük çalılarla yeniden üretmiştir. Bunlar arasında doğa yürüyüşü, yokuş yukarı koşu ve açık hava tırmanışı (dış kabuğun bir bölümünde yer alan yapay tırmanma duvarı üzerinde) bulunmaktadır. İnişin çoğunu kaplayan kayak pisti, farklı zorluk seviyelerinde üç piste ve kaplandığı sentetik manto olarak tüm yıl boyunca kullanılabilecek iki kayak teleferiğine sahiptir. Bu sayede ziyaretçilerin kar olmadığı yerlerde bile kayak yapmasına izin verir.

Binanın tepesinde ayrıca bir seyir terası ve hem sportif hem de sportif olmayan ziyaretçilerin dinlenebileceği ideal bir yer olan bir kafe bulunuyor.

Gün boyunca, doğal ışık metal ızgaraya girer, binanın içini aydınlatır ve paslanmaz çeliğin parlamasını sağlar. Binanın yapay aydınlatması uzun karanlık dönemlerinde manzarayı ön plana çıkarmak için tasarlanmıştır.

Jesper Kongshaug, yokuşu aydınlatmak için iGuzzini tarafından üretilen Platea Pro projektörlerini 4, 12 ve 28 derece optik karışımı ile birlikte kullandı. Armatürler, inişi eşit bir şekilde aydınlatmak ve pistlerin tam olarak görülebilmesini sağlamak için binanın çatısına ve baca üstüne önemli bir yüksekliğe monte edilmiştir.

Projektörler parlama önleyici ekranlarla donatılmıştır ve özel olarak tasarlanmış bir birleştirme sisteminde yan yana yerleştirilmiş 5’li gruplar halinde çalışır. Diğer Platea Pro projektörleri baca çevresine yerleştirilmiştir. Bu armatürlerin çok yüksekte olması, hem kurulum hem de istenen etkiyi kontrol etme açısından gerçek bir zorluk oluşturuyordu. Ziyaretçilerin binanın tepesine çıkmalarına izin veren yollar boyunca ışık daha az dağınıktır, bu nedenle Miniwoody projektörler, 40 derecede konumlandırılmış optik ile kullanılmıştır.

Armatürler, yaya yollarını aydınlatan özel direklere tutturulmakta ve tepe eğimine uyum sağlamalarına olanak tanıyan dış muhafazalarla donatılmıştır. Hem müşteri hem de ışık tasarımcıları, Kopenhag sakinleri arasında çok popüler olan sonuçtan son derece memnun kaldılar.

Yıl:
2019

Müşteri:
The Amager Bakke Foundation

Mimari proje:
BIG

Aydınlatma projesi:
Jesper Kongshaug

Peyzaj mimarlığı:
SLA

Fotoğrafçı:
Tomas Majewski

Yorum yazın...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir