Akıllı Şehir Nasıl Çalışır?

Akıllı şehirlerin kameralar, sensörler, bağlantı cihazları, alıcı ve vericiler gibi donanımlardan oluştuğu doğrudur. Ancak sadece direklere kamera takmak bir şehri akıllı yapmak için yeterli değildir. Akıllı şehirlerin temelinde veri ve veriye odaklı karar verme yeteneği yatmaktadır.

Akıllı Şehir Nasıl Çalışır?
26.03.2020
593
A+
A-

Akıllı şehirlerin kameralar, sensörler, bağlantı cihazları, alıcı ve vericiler gibi donanımlardan oluştuğu doğrudur. Ancak sadece direklere kamera takmak bir şehri akıllı yapmak için yeterli değildir. Akıllı şehirlerin temelinde veri ve veriye odaklı karar verme yeteneği yatmaktadır.

İhtiyaç duyulan veriler, şehrin çeşitli bölgelerinde konumlandırılmış aygıtlarla toplanabilir. Veriyi değerli hale getirmek için üzerinde işlem yapılması gereklidir.

Akıllı şehirler, veri toplayarak ve toplanan verileri analiz ederek, operasyonel verimliliği artırır. Verimliliğin artması maliyetlerin azalmasıyla sonuçlanır.

Akılı şehirler, IoT cihazları, iletişim ağları, yazılım platformları ve uygulamaları etkileşime sokan karmaşık bir ekosistemdir. Akıllı şehir temel olarak 4 adımla çalışır; veri topla, analiz et, iletişim kur ve harekete geç.

Şehrin çeşitli bölgelerindeki kameralar, hareket sensörleri, trafik sensörleri, hava kalitesi sensörleri ve diğer cihazlar gerçek zamanlı olarak veri toplar. Bu sensörler bağımsız cihazlar olabileceği gibi başka cihazların içerisine de gömülü olabilir.

Şehirdeki binlerce sensör, çok fazla veri üretir. Sensörlerden gelen bilgileri anlamak ve iyileştirmeye yardımcı olmak için verinin analiz edilmesi gereklidir. Analiz, bilgisayar, sunucu veya merkezi bir bulut üzerinde yapılabilir. Veri, uç bilgisayar üzerinde analiz edildiğinde toplanan verinin tamamının başka bir sunucuya aktarılmasına gerek kalmaz. Yalnızca analiz sonucu elde edilmiş anlamlı veri sunucuya gönderilir.

Sensörler tarafından toplanan ve işlenen veriler, karar vericilere (belediye birimlerine) iletilmelidir. Akıllı şehir teknolojisinin destekleyen cihazlar, birbirleriyle veya merkez ile haberleşebilmelidir. Bu haberleşme birçok kanaldan yapılabilir. Bağlantı türü kablolu ya da kablosuz olabilir.

Bir şehri akıllı olarak tanımlayabilmek için ilgili birimler operasyonlarında sensörlerden toplanan, işelenen ve iletilen verilerden beslenmelidir. Belediyeler, şehir operasyonlarını ve varlık yönetimini optimize etmek için bu verilerden yararlanır.

Özetle, yalnızca gelişmiş cihazlara ve yazılımlara sahip olmak akıllı şehir olmak için yeterli değildir. Akıllı şehir, dijital olmanın ötesinde büyük bir süreç ve hizmet tasarımını içermektedir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.