2021 Yılında Öne Çıkan Aydınlatma Trendleri

Işık en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. 2021 yılı aydınlatma trendleri, sadece görmemize yardımcı olmanın ötesine geçiyor ve yeni teknolojilerle çeşitli malzemeleri, renkleri ve şekilleri birleştirerek yaratıcı ürünler ortaya çıkarıyor.

2021 Yılında Öne Çıkan Aydınlatma Trendleri
27.03.2021
779
A+
A-

Işık en temel ihtiyaçlarımızdan biridir. 2021 yılı aydınlatma trendleri, sadece görmemize yardımcı olmanın ötesine geçiyor ve yeni teknolojilerle çeşitli malzemeleri, renkleri ve şekilleri birleştirerek yaratıcı ürünler ortaya çıkarıyor.

2021’nin akımları yaşam alanlarımıza yeni özellikler getiriyor. Hepsi yeni, gösterişli ve modaya uygun. Gri, bej, ahşap tonlarında nötr tasarımlar, eklektik tasarımlar ve lüks kreasyonlar bu yıl aydınlatma çözümlerimizde yer alacak yenilikler.

İnsan merkezli aydınlatma tasarımı, son yıllarda aydınlatmanın en önde gelen özelliğidir. Bu konu salgın kısıtlamaları nedeniyle uzun saatler kapalı ortamda kalmak zorunda olduğumuz gerçeği dolayısıyla daha da önemli bir hale gelmiştir.

İnsan merkezli aydınlatma sistemi ile vücut işlevlerimizi harekete geçiren gün ışığını taklit eden bir aydınlatma yaratılmaktadır. Bu da kişilerin performansını, konforunu, sağlığını ve refahını iyileştirir. Günümüzde, ofislerimizde, evlerimizde, otellerimizde veya eğitim tesislerimizde insan merkezli tasarımın yanı sıra bireysel olarak ayarlanabilen aydınlatma çözümlerinin kullanılması artık bir zorunluluktur.

Akıllı kontrol sistemleri ve aydınlatma şemaları, mekanların sirkadiyen ritimleri geliştirmesine izin verecek ve kişisel ortamlarda  daha üretken olunmasını sağlayacaktır.

Sürdürülebilir, çevre dostu, yeşil aydınlatma, nasıl tarif ederseniz edin, çevre sağlığını ve gezegenimizin doğal kaynaklarının korunmasını ilk sırada tutmak, önümüzdeki tüm  yıllar boyunca geçerli olacak bir eğilimdir. Enerji tasarrufu sağlamak ve ışık kirliliğini azaltmak için daha fazla gün ışığı, güneş ışığı taşıma sistemleri ve verimli ışık kaynakları kullanmak doğru olacaktır.

Minimalizm ve biçimlerin sadeliği, pratik ve aynı zamanda göze hitap edebilen sürekli bir eğilimdir.

Geometrik şekiller ve minimalist estetik, Bauhaus‘un kuruluşundan yıllar sonra yeniden canlanmaktadır. Bu eğilim, sadece aydınlatma sistemimizdeki gereksiz ayrıntıları ortadan kaldırmakla kalmaz; ayrıca genel atmosferi bozmadan makul bir bütçe ile de elde edilebilir.

Ecomix, tasarımcıların kreasyonları için doğal malzemeler kullandıkları bir başka 2021 trendidir. Ahşap, ip, çuval bezi, sicim veya kağıt tek başına veya bir arada kullanılarak tasarlanan aydınlatma armatürlerini bu yıl sık sık göreceğiz.

Glob lambalar. Zaten mevcut bir trend olan globlar, popülerlikleri sayesinde 2021’de yeralacaklar. Kullanım alanlarına bağlı olarak küre lambalar büyük ya da küçük, sarkıt ya da masa lambası, şeffaf, yarı saydam ya da  opak olarak karşımıza çıkacaklar.

Pirinç (brass) ise zirvedeki yerini korumaya devam ediyor. Pirinç dekorasyon ve aydınlatma armatürlerinde kullandığında sıcak bir ortam yaratır. Özellikle İskandinav tarzı dekorasyonda pirinç, ahşapla mükemmel uyum sağlar.

Füme cam. Cam, zaman zaman dekorasyonda tasarımcıların gözdesi haline gelir. Ancak bu yıl belirli bir cam türü öne çıkmaktadır. Füme cam, rahat mekanlar ve yumuşak ışık  yaratmak için dekoratif aydınlatma ürünlerine geri dönüş yapmaktadır. Özellikle de avizelere.

Vintage” kompozisyonlar, alaşım ve metal kullanılmış armatürler, pirinç modeller, altın dokular ve eskitilmiş yüzeyler de 2021’de tercih edilecekler.

2021 için yukarıdaki trendlere ek olarak, tabi ki tasarımcılar projelerine uygun olarak, ihtiyaç ve istekler doğrultusunda yeni stiller ve ürünler geliştireceklerdir.

Ancak bugün ve gelecekte, sürdürülebilirlik ve insan merkezli aydınlatma konuları tasarımımızda önemli bir rol oynamaya devam edecektir.

Ayşe Dilay Özkiper, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin ardından eğitimine İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünde devam etmiştir. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde aldığı işletme eğitiminin yanı sıra, aydınlatma tasarımı ve tekniği konularında çeşitli eğitimlere katılmıştır. Bugüne kadar olan 29 yıllık meslek hayatının son 20 yılını mimari aydınlatma alanında geçiren Özkiper, halen aydınlatma tasarımcısı ve danışman olarak kariyerini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.