ULD (Unified Luminaire Datafile) Nedir?

ULD, Unified Luminaire Datafile’ın kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı Birleştirilmiş Işıklık Veri Dosyası’dır. ULD dosya formatı armatürlerin gösterimi ve hesaplanması için gerekli tüm bilgileri içerir. Bu dosyalar bir 3D modeli de içerisinde barındırır.

ULD (Unified Luminaire Datafile) Nedir?
03.05.2017
1.289
A+
A-

Portalımızda bulunan iletişim formu aracılığıyla pek çok soru alıyoruz. Daha fazla kişiye yardımcı olabilmek için bu soruların cevaplarını artık yayınlayacağız. Siz de aklınıza takılan her konuda bize iletişim formu aracılığıyla yazabilirsiniz.

DIALux programı için sizin de bildiğiniz üzere “ldt.” ve “uld.” dosya türleri mevcut. Ganyo ölçümleri sonucunda “ldt.” dosyalarını elde edebiliyoruz. Ancak armatür hatlarının daha belirgin olduğu 3D modellemesinin mevcut olduğu “uld.” dosyasının nasıl elde edileceği hakkında bilgi sahibi olmak istiyoruz. Sizin de bu konu hakkında bilginiz var ise bizimle paylaşır mısınız?

ULD, Unified Luminaire Datafile‘ın kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı Birleştirilmiş Işıklık Veri Dosyası’dır.

Bu dosya türü DIALux 2 veya daha yüksek sürümlerde kullanılmaktadır.

ULD dosyaları aydınlatma armatürü hakkında ışık dağılımı, olası ekipmanlar, fotoğraflar, metinler ve 3 boyutlu geometri gibi tüm bilgileri içerebilir.

ULD dosya formatı armatürlerin gösterimi ve hesaplanması için gerekli tüm bilgileri içerir. Bu dosyalar bir 3D modeli de içerisinde barındırır. Işık yoğunluğu dağılımı da dosya içerisinde yer almaktadır.

Yalnızca DIALux partnerleri bu biçimde dosyalar oluşturmaya yetkili ve izinlidir. Eğer firmanız DIALux partneri ise, bu konuda DIAL yetkililerinden yardım isteyebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Hakan BAYRAM dedi ki:

    üretici tarafından oluşturulan şimdiye kadar gördüğüm bütün “.ULD” uzantılı dosyalarda hep sıkıntı yaşadım. daha düz olan .ldt kullanımına mahkum kaldık gibi. Kaldı ki bazen o dosyalarda da armatür cihaza ya hatalı bağlanıyor yada ürün ölçüleri yanlış giriliyor. (Gonyo fotometri cihazını kullanan arkadaşlara teknik eğitim eksiksiz verilmeli), buradan ışıklık kütüphanelerini kullanmama izin veren bütün firmalara selamlar 🙂