Kütüphane Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Sabahın erken saatlerinden, akşamın karanlığına kadar hizmet veren kütüphaneler insanlara; araştırma yapabilecekleri, okuma yapabilecekleri, ders çalışabilecekleri uygun ortamı sağlamalıdır. Aydınlatma da bu ortamın önemli bir parçasıdır. Kütüphane genelinde, iyi aydınlatma yapılırsa misafirler kendilerini iyi ve rahat hissedebilir.

Kütüphane Aydınlatması Nasıl Yapılır?
23.03.2018
1.382
A+
A-

Kütüphaneler, insanların okuyabileceği geniş kitap koleksiyonlarına sahiptir. Kütüphaneler, bu özelliğiyle adeta bilginin merkezi konumundadır. Türkiye’de toplam 28 bin 970 (TÜİK, 2016 verilerine göre) kütüphane bulunuyor ve milyonlarca kişi bu kütüphanelerden yararlanıyor.

Sabahın erken saatlerinden, akşamın karanlığına kadar hizmet veren kütüphaneler insanlara; araştırma yapabilecekleri, okuma yapabilecekleri, ders çalışabilecekleri uygun ortamı sağlamalıdır. Aydınlatma da bu ortamın önemli bir parçasıdır. Kütüphanede öyle bir ortam oluşturulmalı ki, konukları araştırmaya ve öğrenmeye teşvik edici olmalıdır.

Kütüphane genelinde, iyi aydınlatma yapılırsa misafirler kendilerini iyi ve rahat hissedebilir. Ancak kötü aydınlatma koşulları altında misafirler rahatsız olabilir bu da onların kısa sürede yorulmasına, çalışmaya ara vermesine sebep olabilir.

Yumuşak ve kamaşma yaratmayan ortam aydınlatması, kütüphane için büyük öncelikle değerlendirilmelidir. Okuma alanları için vurgu aydınlatmalarıyla daha iyi görme koşulları oluşturulabilir.

Kütüphanelerde, kitaplık bölümünde 200 lüks aydınlatma seviyesi ve okuma bölümünde 500 lüks aydınlatma seviyesi, 0,60 ortalama düzgünlük değeriyle birlikte istenmektedir. Seçilecek ışık kaynaklarında, kamaşma sınır değeri 19 olarak alınmalı, renksel geriverim indeksi 80 ve üzerinde olmalıdır.

Kapalı çalışma alanlarının aydınlatılmasıyla ilgili gereklilikler ve aydınlatma kuralları EN 12464-1 kodlu standartta detaylarıyla açıklanmıştır.

Halka açık kütüphanelerde, acil aydınlatma da unutulmamalı, kaçış yolları ve çıkış rotaları acil aydınlatma armatürleri ile işaretlenmelidir. Mevcut aydınlatma sistemlerine dahil edilen acil aydınlatma kitleri, elektrik kesintisi anında aydınlatmanın güvenli seviyede tutularak devam etmesine olanak tanır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.