Aydınlatma Uygulamalarında LED’lerden Sonraki Teknoloji Lazer Diyotlar Mı?

Nobel ödüllü Shuji Nakamura’nın ifadesine göre lazer diyotlar LED’lerden 1.000 kat daha verimli ve önümüzdeki 10 yıl içinde aydınlatma uygulamalarında LED’lerin yerini alacak. Bu ifade LED ve LED aydınlatma sektöründe büyük bir etki yarattı.

Aydınlatma Uygulamalarında LED’lerden Sonraki Teknoloji Lazer Diyotlar Mı?
28.02.2017
902
A+
A-

Nobel ödüllü Shuji Nakamura’nın ifadesine göre lazer diyotlar LED’lerden 1.000 kat daha verimli ve önümüzdeki 10 yıl içinde aydınlatma uygulamalarında LED’lerin yerini alacak. Bu ifade LED ve LED aydınlatma sektöründe büyük bir etki yarattı.

Nakamura’ya göre lazer diyotlar aydınlatma mesafesini LED’lere göre daha iyi bir şekilde artırabilir. Böylece arttırılmış güvenlik ile kompakt bir ışık kaynağı olarak hayatımızda yer edinbilir.

İfade Üzerine Tartışma

Pek çok sektör uzmanı Nakamura’nın ifadesini redderek, bunun imkansız olduğunu belirtiyor. Sektör uzmanlarına göre aazer diyotların 10 yıl içerisinde LED’lerin yerini alması mümkün ancak kesinlikle lazer diyotlar LED’lerden 1.000 kat daha verimli değil.

Sektör uzmanları maksimum spektrum ışık etkinliği olarak adlandırılan teorik parametre üzerinden gidilirse, maksimum etkinlik faktörü 683 lm/W; LED’lere göre 1.000 kat daha verimli olabilmesi için, LED’lerin 0,683 lm/W’dan daha düşük etkinliğe sahip olması gerekirdi. (1W elektriğin görülebilir ışığa dönüştürülmesinde, ışık miktarı 683 lm’den fazla olamaz.)

Lazer ve LED Teknolojisinin Farkları

LED aydınlatma ve lazer diyotlar ile güçlendirilmiş aydınlatma karşılaştırıldığında, LED ve lazer ışık kaynakları arasında bazı önemli farklar vardır.  Bir büyük fark; ekstra uyarılmış, emisyon edilmiş YAG lazerdir. LED’ler ışık yaydıktan sokra fosfor dönüşüm prosedürü eklemektedir. Görme bakımından, lazerler daha parlak siyah-beyaz performansı sunar, ancak LED’ler görüntü ve aydınlatma uygulamaları için daha geniş bir ışık tayfı oluşturur.

Yine de, LED’ler lazerlerin son derece güçlü yönlü ışık kaynakları olması sebebiyle parlaklık açısından lazerlere yaklaşamıyor. Eğer lazerler işlenmez ise, LED’lerden daha parlak olacaklardır. Lazerlerin RGB ışık kaynağı olarak optik etkileri hala olgunlaşmamış ve araştırma aşamasındadır.

Lazer Tipleri

Lazerlerin iki tipte olduğu söylenebilir. Bunlar aşağıda detaylarıyla açıkladığı gibidir.

IR lazerler; tipik olarak elektron deliğine yarı iletken malzemeler yerleştirilmesiyle ve elektron rekombinasyon yönteminin kullanılmasıyla; fotonları yayar ve ışığı oluşturur. Rezonans fotonları oluşturanlardan daha derin boşluktaki fotonlar yayılır ve lazer ışığı içinde oluşturulur.

Görülebilir lazerler, teorik olarak elektriği görülebilir ışığa çeviren mavi lazerlere dayalı beyaz lazerlerdir. Işık fosfor kaplamadan geçerek kısa sürede beyaz ışığa dönüştürür.

LED aydınlatma uzmanları önümüzdeki 10 yıl içinde lazer aydınlatmanın tüm LED uygulamalarının yerini alacağını işaret eden hiçbir kanıt olmadığını işaret ediyor. Ancak eğer lazer ışıkları daha küçük ve daha kompakt hale gelirse, otomotiv farları ve görüntü teknolojileri gibi uygulamalarda LED’lerin yerini alabilir. Genel aydınlatma sektöründe ise lazerlerin LED’lerin yerini alması hala bir hayal gibi.

Bu içeriğin hazırlanmasında BizLED Bureau kaynağından bazı içerik ve görsellere yer verilmiştir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. ozan dedi ki:

    iyi günler benim bir ricam olacaktı ben lazer diyot ile ilgili basit bir uygulama yapmak istiyorum bununla ilgili bir fikriniz var mı ve ayrıca lazer diyot sürücü devresi yapmak istiyorum bununla ilgili devre şeması bulamadım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler iyi çalışmalar

  2. mustafa dedi ki:

    Bence de haklısınız.