Akaryakıt İstasyonlarında LED Dönüşümü

Akaryakıt istasyonlarında LED aydınlatma neler getiriyor? LED aydınlatma ile güç tüketimi nasıl değişiyor? Yatırım maliyeti geri dönüş süresi nedir?

Akaryakıt İstasyonlarında LED Dönüşümü
26.04.2016
763
A+
A-

Akaryakıt istasyonları aydınlatma bölgeleri,

  • Kanopi Aydınlatma,
  • Çevre (Saha) Aydınlatma,
  • Market Aydınlatma,
  • WC Aydınlatma,
  • Ofis, Mekanik Oda ve Diğer Bölge Aydınlatmaları

olarak ayrı ayrı değerlendirilebilir.

Kullanılan geleneksel aydınlatma armatürleri gelişen LED teknolojisi ile dönüşüme girmektedir. İstasyon tadilatlarında veya arızalanan eski armatürler yerlerine LED ışık kaynaklı armatürler kullanılmaktadır. Peki LED’li armatürlere geçişlerde ne gibi avantajlar olduğunu tartışalım.

Bu bölgelerde kullanılan armatürler firmalara göre değişiklikler göstermektedir. Ancak genel olarak özetlemek istersek durum aşağıda belirtildiği gibidir.

Benzin-Istasyonu-LED-Aydinlatma-2

Kanopi altı aydınlatmasında 150 W güç tüketiminde konvansiyonel armatürler kullanılmaktadır. Bu armatürlerin yerlerine kullanılan LED kanopi armatürleri 75 Watt’tır.

Çevre (Saha) aydınlatmasında genellikle 250 W güç tüketiminde konvansiyonel armatürler kullanılmaktadır. Bu armatürlerin yerlerine kullanılan LED çevre aydınlatma armatürleri de 75 Watt’tır.

Market bölgesinde kullanılan iç mekan aydınlatmaları genellikle 4×14 W floresan armatürlerdir. Bu armatürlerin yerlerine kullanılan LED spot veya LED panel armatürler ise 22 Watt’tır.

WC bölgesinde aydınlatma elemanı olarak 2×26 W lambalı gömme armatürler kullanılmaktadır. Bu armatürlerin yerlerine kullanılan LED armatürler de 22 Watt’tır.

Akaryakıt istasyonlarında mevcut olarak bulunan aydınlatmalar balastlı ürünler oldukları için balast kayıplarını ve yıllık bakım maliyetlerini de düşündüğümüzde yeni nesil LED armatürlerin avantajı daha belirgin hale gelmektedir.

LED armatürlerin dönüşümünde yatırım maliyetinin geri dönüşümü konusunda yaptığım hesaplamalarda;

  • Kanopi altı aydınlatmasında ortalama 12 adet aydınlatma elemanı için geri dönüşümü 4 yılda,
  • Saha aydınlatmasında ortalama 13 adet aydınlatma elemanı için geri dönüşümü 2 yılda,
  • Market aydınlatmasında ortalama 15 adet aydınlatma elemanı için geri dönüşümü 4 yıldan daha kısa sürede,
  • WC aydınlatmasında ortalama 12 adet aydınlatma elemanı için geri dönüşümü 2 yıldan biraz fazla sürede

başlangıç maliyeti amorti edilmektedir.

Bundaki en büyük faktör kullanılan eski armatürler balastlı, LED armatürlere göre göre daha yüksek güçte ve eski ürünlerin çok fazla lamba kesmesi ve arıza vermesidir. Bundan dolayı geleneksel aydınlatma çözümlerinin yıllık bakım maliyetleri yüksektir. Buradan da anlaşılacağı gibi LED ışık kaynaklı armatürlere geçmek maliyet açısından ortalama 3 yıl gibi bir sürede kendisini amorti etmektedir. Bunun yanı sıra LED teknolojisi sayesinde aydınlatma seviyelerinin yükseltilmesi ve homojen aydınlatmanın sağlanması ile sürücüler için davetkar bir ortam yaratılmaktadır.

2013 yılında Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan yazar 2 yıldır akaryakıt sektörüne iş yapan Kar Elektrik firmasında çalışmaktadır. Akaryakıt istasyonlarında kurulumdan periyodik bakımlara kadar her aşamada görev almaktadır.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.